a

Bančni računi

vse dražji

1. varcuj24.si

2. privarčuj

Osveženo 21.7.2015

Bančni računi in stroški povezani z njimi spadajo med tako imenovane obvezne stroške, ki jih imamo v življenju. In v zadnjem času je veliko bank še podražilo svoje storitve. Zamenjava banke in odprtje bančnega računa se splača saj se lahko privarčuje tudi preko 100 evrov.


Z bančnimi računi se v večini primerov ukvarjamo samo, ko vidimo izpis stanja in se sprašujemo zakaj nam zaračunavajo toliko.

Študija Banke Slovenije o gibanju stroškov bančnih storitev


V spodnji tabeli so podatki o spremembi stroškov bančnih storitev decembra 2014 glede na december 2007.
Bančna storitev Sprememba dec2014/dec2007
Vodenje bančnega računa 18,69%
Direktna obremenitev na drugo banko 178,95%
Trajni nalog na drugo banko 108,98%
Plačilo preko spletne banke do 50.000 EUR na drugo banko 7,10%
Dvig gotovine na bankomatu druge banke 37,46%

Podatki iz tabele kažejo na to, da so banke v povprečju počasi dvigovale stroške storitev. Izjema sta direktna obremenitev in trajni nalog, kjer so stroški eksplodirali.

V spodnji tabeli so podatki o spremembi stroškov bančnih storitev konec december 2014 glede na december 2013.
Bančna storitev Sprememba dec2014/dec2013
Vodenje bančnega računa 1,06%
Direktna obremenitev na drugo banko 1,44%
Trajni nalog na drugo banko 1,50%
Plačilo preko spletne banke do 50.000 EUR na drugo banko 3,75%
Dvig gotovine na bankomatu druge banke 6,22%

S ciljem krpanja proračunskega primanjkljaja je 25.12.2012 začel veljati 6,5% davek na finančne storitve. Kot je razvidno iz tabele so banke ta strošek prevalile na svoje komitente v povprečju okrog višine novega davka.

In sicer je 12 bank in hranilnic zvišalo stroške medtem, ko druge niso in tako je statistično prišlo do 6,5% dviga stroškov bančnih storitev ob novem 6,5% davku. Torej, če imate odprt bančni račun pri banki, ki je zvišala stroške so se vam stroški bančnih storitev nadpovprečno zvišali.

1. januarja 2015 je stopnja davka na finančne storitve s 6,5 odstotka zvišala na 8,5 odstotka. Banke so konec leta 2014 napovedovale dvige stroškov in to so tudi uresničile v na zaletku leta 2015. Podobna kot je bilo v letu 2012 so nekatere banke dvignile stroške nekatere pa niso. Primerjava stroškov bančnega računa po bankah je tako še bolj pomembna.

Iz podatkov je razvidno, da država dobiva nove prihodke iz uvedbe in povišanja davka na finančne storitve. Ob tem pa je večina bank še zraven zaslužila na račun zvišanja stroškov ob uvedbi novega davka. Komitenti pa vse skupaj plačujejo. Banke in hranilnice, ki niso zvišale stroškov pa so postale še bolj ugodne za obstoječe in nove komitente.


V zadnjih mesecih smo bili priča številnim novim podražitvam stroškov bančnih storitev. Razlike med stroški bančnih računov po bankah postajajo vse večji. Po naših izračunih lahko povprečni potrošnik privarčuje z zamenjavo bančnega računa k cenejši banki preko 100 EUR letno.Poceni banke


V spodnjem linku si lahko sami po vnosu vaših podatkov sami izračunate koliko vas stane letno vaša banka. Ob tem pa boste tudi videli koliko bi lahko privarčevali. Povprečen komitent bi lahko privarčeval tudi preko 100 EUR letno.

Po izračunih bančnih stroškov glede na ocenjeno povprečno uporabo bančnih storitev se po analizi podatkov finančne spletne strani Varčuj24 med najdražje banke v povprečju uvrščajo klasični transakcijski računi pri Nova Ljubljanska banka, Nova KBM, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Sberbank, SKB banka, Banka Koper, Banka Celje in Hypo Alpe Adria. Ob tem so podatki Banke Slovenije in Zveze potrošnikov Slovenije v skladu s temi izračuni.
Izračuni
Zanimivosti

?

Kako privarčevati pri bančnih stroških?

Z ugodnim bančnim računom

se lahko privarčuje več kot

100 EUR letnoZamenjava banke je

enostavna. Skoraj vso delo

opravi vaša nova

bankaPrimerjajte banke
Primerjave

Več člankov v temi Račun

Kontakt: info@varcuj24.si