a

Pozorni nakup gospodinjskih

aparatov

1. varcuj24.si

2. privarčuj

Osveženo: 19.3.2014

Pri nakupu je potrebno paziti na več dejavnikov. Eden izmed odločilnih bi morala biti energijska učinkovitost. Obstaja več razredov, od A, ki je najbolj varčen do G, ki je najmanj varčen. Tako je smiselno investirat v A, oziroma celo A+ in več. Prihranek energije je odvisen od razreda, vendar se na primer pri razredih A+ in A++ lahko privarčuje do 25 odstotkov v primerjavi z aparati nižjih energijskih razredov. Na primer, če je hladilnik ali zamrzovalnik D razreda namesto A se porabi 39 odstotkov več električne energije. Še posebej se ta poraba pozna pri aparatih, ki delujejo celi dan kot so hladilniki in zamrzovalne skrinje.

Zelo pomembno je, da se izbere primerno velike aparate. Predvsem je tukaj mišljeno, da niso preveliki saj to porablja veliko nepotrebne energije. To se najlažje oceni s številom ljudi v gospodinjstvu in sicer je primerno okrog 60 litrov prostora na osebo pri hladilnikih in 50 litrov pri zamrzovalnih skrinjah. Pri pralnem stroju prav tako pomembna velikost oziroma kapaciteta, in sicer glede na to koliko krat potrebno prat na teden. Če potrebno večkrat potem je bolj smiselno imeti pralni stroj z manjšo kapaciteto.

Upoštevati je še potrebno na nekatere dejavnike, ki lahko pripomorejo k zmanjšanju stroškov kot so pravilno odmerjanje pralnih sredstev, uporaba krajših programov za pranje perila, pomivanje posode,... Smiselno je kupiti hladilnik s tehnologijo NoFrost, kjer ni potrebe po odtajevanju.

Statistični podatki za Slovenska gospodinjstva kažejo, da se povprečno leto porabi 4.100 kWh električne energije in od tega največ za hlajenje živil.
Izračuni
Zanimivosti

?

Optimalna temperatura v hladilniku in zmrzovalniku je?

V hladilniku je to 7 °C

V zmrzovalniku pa -18 °C

1 °C hladneje pomeni 6%

večjo porabo električne

energije


Če v je v zmrzovalniku led

ga je potrebno odtaliti


Največ električne energije v

gospodinjstvih se porabi za

hlajenje živil


Primerjave

Več člankov v temi Elektrika

Kontakt: info@varcuj24.si