a

Kako zmanjšati porabo

vode

1. varcuj24.si

2. privarčuj

Objavljeno: 22.12.2013

Vroča voda spada med največje potrošnike elektrike. V nadaljevanjemu podajamo nekaj nasvetov kako privarčevatiz vodo in s tem električno energijo - Varčuj24.Pralni, pomivalni stroji naj se uporabljajo samo, ko so polni. Najboljše, da so priklopljeni na vročo vodo saj se pri hladni vodi še mora ogreti voda, kar povečuje porabo do 25 odstotkov.


Pri grelniku vode je že temperatura pri 55 stopinjah Celzija zadostna. Sicer pa je priporočljivo na nekaj časa dvigniti temperaturo nad 60 stopnij Celzija saj se s tem prepreči nastanek zdravju škodljivih mikroorganizmov. Prav tako je pomembna velikost kotla ker se več ali manj vode segreva na določeno temperaturo. Za 3 osebe je dovolj že 120 literski grelnik.


Pomembna je dobra izolacija cevi za toplo vodo. Najboljše je dva kratnik premera cevi.


Solarne celice so lahko pri ogrevanju vode v veliko pomoč. Tako lahko predstavlja ogrevanje vode preko njih tudi do 50 odstotkov potrebne letne energije za ogrevanje vode.


Odločite se za naprave, ki pripomorejo k manjši porabi vode. Kot na primer glave za tuše, ki omogočijo znižanje porabe tudi do 2/3.


Raje se tuširajte namesto kopajte, saj se pri slednjem porabi 4 krat več vode.


Raje pomivajte posodo z pomivalnem strojem kot z ročnim pranjem. Saj se pri slednjem porabi 3 krat več vode. Nakup pomivalnega stroja je vsekakor strošek vendar ima zraven praktičnega tudi energijski pomen. Pri nakupu je potrebno paziti na razrede, da se privarčuje voda ter električna energija.


Potrebno je paziti, da tesnila, pipe in ostale naprave ne puščajo vode. Kapljica na kapljico in se vse skupaj nabira v finančni strošek.


Potrebno se je zavedati vsake porabe in prekiniti odvečno porabo vode pri pranju rok, pranju zob,...


Čakanje na hladno vodo primerno za pitje pomeni, da se spusti precej vode v prazno. Bolj energetsko in stroškovno učinkovito kot čakanje je, da se raje postavi vodo v hladilnik, da je vedno na voljo.


Voda se naj kuha v pokritih posodah. Ko voda zavre se zmanjša energijo na toliko, da voda še vedno vre. Čim več se naj uporablja ekonom lonec.


Izračuni
Zanimivosti

?

Optimalna temperatura v hladilniku in zmrzovalniku je?

V hladilniku je to 7 °C

V zmrzovalniku pa -18 °C

1 °C hladneje pomeni 6%

večjo porabo električne

energije


Če v je v zmrzovalniku led

ga je potrebno odtaliti


Največ električne energije v

gospodinjstvih se porabi za

hlajenje živil


Primerjave

Več člankov v temi Elektrika

Kontakt: info@varcuj24.si