a

Kako znižati račun za

elektriko

1. varcuj24.si

2. privarčuj

Osveženo: 20.5.2014

Stroški elektrike so vsako leto višji. Zraven poceni ponudnika električne energije se lahko precej privarčuje tudi, če se drži nekaj enostavnih pravil.Navadna žarnica pretvori približno 10% energije v svetlobo, varčna žarnica pa 50%. Testi so pokazali, da večina varčnih žarnic ima dobo trajanja kar 19 krat daljšo kot navadna žarnica. Največ pa privarčuje ugasnjena žarnica zato je potrebno paziti pri uporabi.


Če se hrana kuha brez pokrite posode se poraba energije za isti učinek v primerjavi s pokrito posodo poveča za do 3 krat.


Električno kuhalno ploščo lahko izklopite par minut preden se hrana dokončna skuha saj oddaja še toliko toplote. Podobno je pri pečicah, kjer se lahko izklopi elektrika tudi do 10 minut pred koncem.


Pri pečicah je potrebno paziti na tesnjenje vrat. Pri pečenju naj se vrata odpirajo čim manj krat.


Pri hladilnikih je optimalna temperatura 7 stopinj Celzija. Nižja temperatura povečuje porabo energije višja pa da se hrana hitreje pokvari. Smiselno je hladilnike pogosteje odtaliti. Debela plast leda povzroča višjo porabo elektrike do 25 odstotkov. Hladilnik naj bo tako velik, da zadošča potrebam. Prazni hladilniki porabijo veliko energije. Hladilnika ne postavljajte poleg štedilnika, pomivalnega stroja in ostalih naprav, ki oddajajo toploto. Zamrzovalnik postavite v hladen prostor, recimo v garažo ali klet.


Najprej naj se likajo oblačila za katera je potrebno nižja temperatura saj lahko tako izkoristite likalnik in električno energijo čim prej. Ne likajte brisač, posteljnine in ostalih stvari, ki jih lahko uporabimo tudi zmečkane.


Vsaka stopinja manj privarčuje okrog 6 odstotkov energije ogrevanja. V stanovanju in delovnih prostorih zadostuje 20 stopinj, v kuhinji in spalnici 18, na hodnikih pa celo 15 stopinj Celzija.Pozimi je pri ogrevanju primerna temperatura med 19 in 21 stopinj Celzija. Največ toplote se izgubi na račun oken zato je potrebno dobro preveriti kako tesnijo. Pozimi se naj okna ponoči zagrnejo saj so tedaj izgube energije zaradi nizkih temperatur najvišje.


Pri zračenju se naj radiator zapre in okno se naj odpre. Najboljše je zračiti v najbolj toplih delih dneva.


Nad radiatorje ne sodi polica saj se tako prepreči dvig toplega zraka. Rezultata je manjša učinkovitost radiatorja. Zavese naj ne pokrivajo radiatorja.


Naprave, ki so po koncu uporabe v mirovanju kot na primer televizija je najboljše po prenehanju uporabe popolnoma izklopiti. Saj v stanju pripravljenosti porabljajo do 30 odstotkov električne energije kot v času delovanja.


Primeren način, ki pomaga ugotoviti katera naprava porabi koliko elektrike je naprava za merjenje porabe elektrike, ki se jo da dobiti za nekaj deset evrov. Pri merjenju je potrebno paziti, da se le to izvaja na daljše časovne obdobje, na primer en teden saj se tako izravna različna poraba po obdobjih.


Izberite si najbolj ugodnega ponudnika električne energije. Primerjava dobaviteljev elektrike na Varčuj24


Če se letno porabi do 150 kWh na m2 je to zelo dobro, med 150 in 200 je še sprejemljivo vse kar je preko pa pomeni energetsko potratnost.

Izračuni
Zanimivosti

?

Optimalna temperatura v hladilniku in zmrzovalniku je?

V hladilniku je to 7 °C

V zmrzovalniku pa -18 °C

1 °C hladneje pomeni 6%

večjo porabo električne

energije


Če v je v zmrzovalniku led

ga je potrebno odtaliti


Največ električne energije v

gospodinjstvih se porabi za

hlajenje živil


Primerjave

Več člankov v temi Elektrika

Kontakt: info@varcuj24.si