a

7 nasvetov za poceni avtomobilsko

zavarovanje

1. varcuj24.si

2. privarčuj

Osveženo: 1.5.2014

Lastniki avtomobilov vsako leto ponovno sklepajo avto zavarovanje. V nadaljevanju bomo podali nekaj nasvetov za čim cenejše avtomobilsko zavarovanje. Izpostavljamo točko, da nikoli avtomatsko ne obnovite avtomobilsko zavarovanje saj cene padajo. Priporočljivo je, da se primejajo cene avtomobilskega zavarovanja po zavarovalnicah.Nikoli avtomatsko ne obnovite avtomobilskega zavarovanja

Ne bodite prepričani, da imate najbolj poceni avtomobilsko zavarovanje. Cene se stalno spreminjajo. Najprej preverite koliko bi plačali pri naši trenutni zavarovalnici. Po tem primerjajte še ostale zavarovalnice. Pred dobrim letom dni je vstopila na zavarovalniški trg nova zavarovalnica – nemški Ergo. Prav tako so že obstoječe zavarovalnice ponudile nove blagovne znamke – wiz.si od Adriatic Slovenice, g24.si od Generalija in hi3 od Zavarovalnice Maribor. Tukaj gre za spletne blagovne znamke, ki so cenovne zelo konkurenčne. Na koncu spet preverite ali bi obstoječa zavarovalnica ponudila enake ali boljše pogoje. Zavarovalnice se v trenutni gospodarski situaciji borijo za vsako stranko. Tako da imajo kupci veliko moč. Izkoristite jo.


Cene zavarovanja avtomobila padajo

Pri avtomobilskem zavarovanju so zavarovalnice v letu 2013 pobrale preko 7% manj zavarovalnih premij. In večina tega padca premij gre na račun zamenjave k cenejšim zavarovalnicam in znižanja cen avtomobilskega zavarovanja. To je še dodatna spodbuda da primerjate zavarovalnice in privarčujete.


Dobro premislite katero zavarovanje avtomobila res rabite

Konec leta 2012 je 48% vseh registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji bilo starih 9 ali več let. 31% vseh registiranih osebnih avtomobilov v Sloveniji je pa bilo starih 12 ali več let. In le ti so vsekakor v velikem številu primerov primerni za zavarovanje samo avtomobilske odgovornosti (AO). AO je obvezno zavarovanje, ki krije škodo, ki se nenamerno povzroči na drugem avtomobilu, objektu in stvareh ostalih udeležencev v prometu. Obenem krije škodo, ki jo zaradi telesnih poškodb utrpijo druge osebe. Za osebne škode znaša zakonsko predpisan znesek 5.000.000 evrov, za stvarne škode pa 1.000.000 evrov. AO torej ne krije nič na vašem avtomobilu. Gre za najbolj poceni obliko avtomobilskega zavarovanja.


Bodite odkriti pri sklepanju zavarovanja

Podatki, kot so pretekli škodni dogodki zavarovalnice lahko preverijo. Da ne priznate, da bo avto vozil še mlad voznik je zelo veliko tveganje, ki vas bi na koncu lahko stalo veliko denarja. Podano število prevoženih kilometrov je sicer ocena ampak naj bo čim bolj realna. V primeru nezgode in stroških popravila se zabeleži tudi število kilometrov na števcu. Zavarovalnica ima potem različne možnosti, ki jih uveljavi zoper vašo zavarovalno polico. V primeru, da se preselite sporočite to naši zavarovalnici. Saj pri nekaterih zavarovalnicah kraj bivanja vpliva na višino naše zavarovalne premije. Na splošno je pravilo, da se v mestih plača več. In sicer zaradi večjega števila nesreč in večje možnosti kraje avtomobila.


Odbitna franšiza

Odbitna franšiza pomeni, da boste plačali nižjo ceno zavarovanja vendar boste sami krili stroške do franšiznega zneska. S tem prevzamete tveganje, da na koncu plačate zavarovanje in v primeru škode do tega franšiznega zneska še sami prevzamete stroške. Če ne boste imeli škode boste privarčevali sicer boste pa lahko na koncu imeli še višje stroške.


Enkratno plačilo se splača

V primeru, da imate ob sklepanju zavarovanja na voljo dovolj denarja se vsekakor odločite za enkratno plačilo. To vam omogoča dodaten popust. Le ta je različen med zavarovalnicami in se giblje med 3 in 6%.


Zelo redka vožnja

V tujini je splošna praksa, da imajo stranke na voljo številne možnosti, da na koncu najdejo najboljšo za njih. Pri nas se je tako pojavila pred kratkim ena praksa iz tujine in sicer so stroški zavarovanja avta vezani na število prevoženih kilometrov. Trenutno jo ponuja samo Zavarovalnica Tilia preko produkta Moj Avtokm. V primeru, da letno prevozite malo kilometrov je ta zavarovalni produkt ena izmed možnosti.

Izračuni
Zanimivosti

?

Kako privarčevati pri avtomobilskem zavarovanju?

Samo obvezno avtomobilsko

zavarovanje (AO) je

večinoma smiselno, če

avtomobil vreden okrog

1.500 EUR ali manj


Pogoj, da zavarovalnica

določi servisno delavnico

zniža ceno kaska


Manj vožnje - nižja cena


Primerjajte cene zavarovalnic
Primerjave

Več člankov v temi Avtomobil

Kontakt: info@varcuj24.si