a

Pomembno pri zavarovanju

avtomobila

1. varcuj24.si

2. privarčuj

Osveženo: 5.5.2014

V nadaljevanju bomo predstavili nekaj pomembnih dejavnikov glede avtomobilskega zavarovanja.Več stvari kot vključite v zavarovanje, dražje bo. Ponekod boste tako na primer za nadomestni avtomobil plačali posebej, spet drugje bo vključen v ceno zavarovanja.

Enkratno plačilo omogoča v večini primerov dodatno varčevanje.

Splošni pogoji, to je droben tisk in opomniki, so zelo pomembni. Ponekod se ne dobi originalnih delov, ob vandalizmu se pri nekaterih zavarovalnicah izgubi bonus in podobno.

Ko se zamenja zavarovalnica, je treba preveriti, kaj vse vključuje enaka vrsta zavarovanja kot pri prejšnji zavarovalnici. Ne pričakujte avtomatsko enake ponudbe.

Treba je paziti na omejitve odgovornosti zavarovalnice. Na primer pri poškodbi stekla je lahko v zavarovalni polici določeno, da se v enem letu lahko dobi odškodnina za največ dva zavarovalna primera.

Odvisno sicer od zavarovalnic, vendar je v večini primerov nezgodno zavarovanje oseb (1+4) ugodnejše kot AO plus, ki zavaruje samo voznika.

Pri kasko zavarovanju so razlike, kaj vse vključuje, med zavarovalnice lahko tudi precej velike. Odvisno od zavarovalnice, ali na primer polni kasko že vključuje krajo ali ne.

Smiselno se je odločiti za odbitno franšizo. Izračun za to temelji na ceni novega avtomobila, določena višina pa naj bo okrog 150 evrov pri delnem kasku in od 300 do 500 evrov pri polnem kasku. S tem ko se odločimo za odbitno franšizo, plačamo manj in za ta znesek lahko dodamo pri delnem kasku določene kombinacije. Kadar uveljavljate škodo iz naslova kasko zavarovanja, vendar niste zanjo sami krivi (npr. toča, razne delne kombinacije kot so steklo ali divjad), ne izgubite bonusa in ne plačate odbitne franšize.

Odkup posledic prve škode je smiseln, saj omogoča, da prva prijavljena škoda ne vpliva na izgubo bonusa. Koliko stane, je odvisno od premijskega razreda, ki pripada zavarovancu ob sklenitvi zavarovanja AO, AO-plus ali avtomobilskega kaska. Če ste v nižjem premijskem razredu, boste za to možnost plačali manj kot v primeru višjega razreda.

V kolikor boste svoj avto odjavili iz prometa pred iztekom zavarovanja, vam bo zavarovalnica preostali del že vplačane premije povrnila. Pozorni morate biti le na rok za oddajo zahtevka, ki je pri zavarovalnicah različen.
Izračuni
Zanimivosti

?

Kako privarčevati pri avtomobilskem zavarovanju?

Samo obvezno avtomobilsko

zavarovanje (AO) je

večinoma smiselno, če

avtomobil vreden okrog

1.500 EUR ali manj


Pogoj, da zavarovalnica

določi servisno delavnico

zniža ceno kaska


Manj vožnje - nižja cena


Primerjajte cene zavarovalnic
Primerjave

Več člankov v temi Avtomobil

Kontakt: info@varcuj24.si