a

Triki letalskih družb: Kako plačati

čim manj za prtljago

1. varcuj24.si

2. privarčuj

Osveženo: 5.5.2014

Letalske družbe oglašujejo nizke cene, ki se pa na koncu lahko izkažejo za vse prej kot to. Dodatni stroški za hrano, rezervacijo sedeža, prioriteto vkrcanja,… Posebej visoki so lahko stroški za prtljago. Tudi do 70 evrov za prvi kovček zaračunavajo določene letalske družbe. Tako se lahko za prtljago plača znesek, ki doseže tudi polovico stroška letalske karte.


Največji triki letalskih družb so:


Prijava na let in oddaja prtljage na letališču

V primeru, da se odkljuka prtljaga pri spletni rezervaciji stane to okrog 15 evrov. V primeru, da pa se prtljaga prijavi šele na letališču lahko to stane tudi do 70 evrov. Primer tega je nizkocenovna letalska družba Air Berlin. Nekatere letalske družbe zaračunavajo precej več, če se prtljaga prijavi pozneje kot si rezervirate karto. Na primer pri Ryanairu je razlika 5 evrov. Zato si vzemite čas pri rezervaciji in ob tem tudi takoj dodajte prtljago, če jo boste vzeli s sabo.


Prtljaga otrok

Do starosti dveh let lahko otroci letijo zraven staršev. Zato ne potrebujejo letalske karte. Nekatere letalske družbe nudijo brezplačno možnost prtljage otrok do 10 kg. Nekatere druge letalske družbe kot je na primer Air France pa zaračunajo za drugo prtljago 70 evrov. Prav tako pri easyJetu dojenčki, ki nimajo svojega sedeža ne morejo imeti brezplačne ročne prtljage.


Ročna prtljaga

Nekatere letalske družbe kot so KLM ali Air France so znižale količino ročne prtljage, ki se jo lahko imate s sabo na letalo. V primeru, da je preveč prtljage se mora doplačati, in sicer tudi do 70 evrov. Pri Air Berlinu je potrebno na primer stehtati prtljago, ki jo imate s sabo na letalo. Pri easyJetu teža ni omejena so pa zato predpisane mere. Zato je potrebno preveriti na spletu pravila letalske družbe glede ročne prtljage, da ne bi pozneje prišlo do dododatnih stroškov.


Nepregledni stroški

Številni nizkocenovniki ne zaračunavajo vedno enakega zneska za prtljago. Cena prtljage je odvisna od sezone, ciljne destinacije,… Ob tem so tudi zapleteni načini prijave prtljage. Pogosto je to mogoče storiti samo preko telefona. Za telefonsko rezervacijo je potrebno plačati stroške, ki jih zaračuna letalska družba.

Izračuni
Zanimivosti

?

Kako privarčevati pri avtomobilskem zavarovanju?

Samo obvezno avtomobilsko

zavarovanje (AO) je

večinoma smiselno, če

avtomobil vreden okrog

1.500 EUR ali manj


Pogoj, da zavarovalnica

določi servisno delavnico

zniža ceno kaska


Manj vožnje - nižja cena


Primerjajte cene zavarovalnic
Primerjave

Več člankov v temi Tujina

Kontakt: info@varcuj24.si