Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

5 nasvetov za varčevanje pri energiji poleti

SOBOTA, 23. julij 2016

Poletje in vročina gresta enostavno skupaj. Zaradi vročine se klima, ventilator in druge naprave precej uporabljajo. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj kratkih nasvetov kako privarčevati pri elektriki v poletnih mesecih.

Hladno in kljub temu varčno

Da bi bilo hladno v stanovanju ali hiši je najboljše, da se zrači prostor ponoči in zgodaj zjutraj. Skozi dan naj bodo rolete spuščene, da sončni žarki ne pridejo v prostor. To je najbolj poceni in enostaven način naravnega hlajenja prostorov. Komur to ni dovolj je naslednji korak ventilator. Ventilator porabi precej manj energije in s tem je precej bolj varčen kot klima. Če to ni dovolj pa je klima naslednji korak. Pri izbiri se naj pazi na porabo energije klime.

Kako privarčevati pri električni energiji v kuhinji

A ste vedeli, da dva milimetra ledu v hladilniku in zamrzovalniku povzroči povečano porabo elektrike tudi za 15%. Odtalite hladilnik in zamrzovalnik še pred začetkom višjih temperatur. Hladilnik odtalite tako, da pustite odprta vrata pri izključenem hladilniku. Obenem bodite pozorni na nastavljeno temperaturo v hladilniku in zamrzovalniku. V hladilniku je dovolj temperatura v višini 7 stopinj in v zamrzovalniku minus 18 stopinj.

Pri kuhanju na električnem štedilniku bodite pozorni, da kuhate na kuhalni plošči, ki je enaka površini posode za kuhanje sicer se izgubi precej energije. Prav tako uporabljajte pokrov za kuhanje, ker se tako potroši manj energije pri kuhanju. Za vretje vode se porabi na primer 1/3 manj električne energije.

Kako privarčevati pri uporabi pralnega stroja in sušilca

Uporabljate pralni stroj pri nižji temperaturi. Napolnite pralni stroj pri pranju in tako privarčujte pri elektriki s tem, da je potrebno manj krat uporabljati pralni stroj. Namesto uporabe sušilca se poleti lahko uporablja naravni sušilnik - sonce.

Izklop naprav iz elektrike

Poleti, ko je sezona dopustov se priporoča že na račun varnosti, pa tudi na račun varčevanja, da se naprave izklopijo iz elektrike in tudi iz načina stanje pripravljenosti.

Primerjava ponudb in cen elektrike na varcuj24.si

Tudi poleti so na voljo cenovno zelo ugodni paketi, ki omogočajo prihranke od 50 do 100 evrov na letni ravni. In pri tem je vse kar je potrebno storiti podpisati dva dokumenta. 

 

Možnosti