Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

7 nasvetov za pripravo avtomobila za zimo

ČETRTEK, 31. oktober 2013

Pod obvezno opremo avtomobila spadajo od 15. novembra do 15. marca zimske gume. Zimske gume morajo imeti še vsaj 3 mm profila. V primeru, da nimajo toliko profila in nas zaustavi policija je kazen 120 EUR. V primeru, da ob nezadostnem profilu gum pride še do oviranja prometa pa je kazen 500 EUR. V gorskih krajih spadajo pod obvezno opremo tudi snežne verige. Uporaba je smiselna tedaj, ko je toliko snegu, da se snežne verige ne dotikajo površine cestišča.

Da ima avtomobil vso potrebno zimsko opreme je pomembno tudi z vidika avtomobilskega zavarovanja. Po eni strani je to preventiva saj je manjša verjetnost nesreče in s tem izgube bonusa. Ob tem pa je še zelo pomembno, da v primeru, da avtomobil nima ustrezne opreme zavarovanec izgube zavarovalne pravice. Zavarovalnica bo seveda pregledala vzrok prometne nesreče in bo lahko ugotovila, da je do prometne nesreče prišlo, ker avtomobil ni bil tehnično brezhiben. Posledično lahko sledi odškodninski zahtevek, ko zavarovalnica terja škodo od zavarovanca. Na primer pri Triglavu je v splošnih pogojih zapisano, da zavarovalnica lahko zavrne odškodninski zahtevek, če je škoda nastala zaradi neustreznih pnevmatik.

Potrebna oprema je tudi strgalo za led, metlica in lopata za sneg. Zelo priporočljivo je še imeti polnilec za akumulator s sabo v avtomobilu. In zimsko opremo kot so rokavice, odeja, dodatna obleka v primeru, da obstojimo v hladnem vremenu.

Najpogostejša okvara pri avtomobilu pozimi je akumulator. Z hladnim zrakom akumulator izgublja energijo. Umazanija, mokrota, korozija povzročajo dodatno izgubo energije. Tako se priporoča čiščenje kontaktov z mokro krpo. Akumulator je treba pred zimo pregledati in ga po potrebi zamenjati, saj slab akumulator v zimskih razmerah ne nudi dovolj zagonskega toka za vžig motorja. Ob tem, da je potrebno zaradi nižje temperature več energije za vžig motorja se pozimi poveča tudi število porabnikov energije. Kot so ventilacija, brisalci, grelci…

Pri vstopu v avtomobil je priporočljivo dobro očistiti obutev. Tako ne vnašamo v avtomobil snega ali zmrzali. S tem poskrbimo, da ne bi prišlo da bi nam noga zdrsnila iz stopalke za zavoro na primer. Obenem se ne ustvarja kondenz in nimamo zarošenih oken.

V posodo, kjer je tekočina za čiščenje stekel dolijemo zimsko tekočino za čiščenje vetrobranskih stekel. Tekočina naj bo odporna proti zmrzovanju do -35 stopinj Celzija. Na embalaži je tekst koliko je potrebno zmešati tekočino in vodo, da vemo do katere temperature vas tekočina ščiti pred mrazom. Tekočino je priporočljivo kupiti v trgovini saj je precej cenejša kot na bencinski črpalki. Preverimo tudi količino hladilne tekočine oziroma "antifriza". Če je pod označbo MIN (minumum), potem je potrebno hladilno tekočino obvezno doliti. Kupimo hladilno tekočino enake barve oziroma tistega, ki ga priporoča proizvajalec vašega avtomobila.

Redno čistimo luči, da lahko boljše vidimo na cesto in da smo bolj vidni. Če nas policija zaustavi in oceni, da ni zagotovljena normalna vidljivost je kazen 200 EUR. Kazen velja tudi, če je na avtomobilu sneg, ki vpliva na normalno vidljivost ali padajo večji kosi z avtomobila.

 

Možnosti