Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Komentar varcuj24.si na akcijo Zamenjaj in prihrani 3 strani Zveze potrošnikov Slovenije.

SOBOTA, 13. april 2019

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila dosežene cene v akciji Zamenjaj in prihrani 3. Odjemalci lahko glede na doseženo ceno v akciji Zamenjaj in prihrani 3 in glede na redne cenike prihranijo pri trenutnih akcijskih ponudbah od 30 do 100 evrov. Odsvetujemo vam, da se odločite za podpis pogodbe znotraj te akcije in vas pozivamo, da ta to delite tudi z vašimi znanci.

Primerjava cen elektrike glede na doseženo ceno v akciji Zamenjaj in prihrani

Akcija Zamenjaj in prihrani 3

V zadnjih mesecih se je odvijala tretja kampanja skupinskega nakupa Zamenjaj in prihrani 3. Prijavilo se je 28,5 tisoč odjemalcev. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) trdi, da je bil prihranek za gospodinjstva v prvi akciji € 1m in v drugi € 1,2m. Pojasnilo tega z naše strani je, da ima večina potrošnikov še vedno redne pakete, ki so bili v zadnjih letih zelo dragi, ker je cena elektrike bilo zelo nizka. Ker je v zadnjem letu cena električne energije močno porasla akcijske ponudbe niso več precej cenejše tako kot so bile v preteklih letih. Po naših izkušnjah so bile dosežene cene v kampanji ZPS v preteklih letih podobne akcijskim cenam paketov. Take akcije pa spodbudijo potrošnike k aktivnosti, kar je dobro za potrošnike.

Velike zahteve po provizijah

GEN-I in Energija Plus (Elektro Maribor) sta odstopila od sodelovanja na dražbi zaradi previsokih zahtevanih provizij s strani Nizozemskega podjetja Pricewise, ki je zagotavljal tehnično podporo akciji. Podjetje Pricewise je podobna primerjalna spletna stran kot varcuj24.si. Sicer so po celotni Evropi izvedli za njih zelo donosen poslovni model, kjer so se povezali z Zvezami potrošnikov. Zaradi blagovne znamke in zaupanja v Zveze potrošnikov se je pridobilo precej strank, kar je pomenilo precej provizij za njih. Pri elektriki je provizija na stranko, ki pride od drugega odjemalca 25 evrov. Pri stranki, ki je že odjemalec zmagovalca licitacije (Elektro Energija) bo provizija nižja. Uradno delitev provizije med ZPS in Pricewise ni bila nikoli razkrita. So pa seveda tudi določeni stroški povezani s to akcijo kot je predvsem strošek podpore (marketing, itd). ZPS z vsako akcijo dobi tudi del potrošnikov kot svoje naročnike, kar pomeni prihodek za njih (letna naročnina je odvisno od paketa okrog 60 evrov letno). Zmagovalec akcije Zamenjaj in prihrani 3 je Elektro Energija d.o.o. S tem, ko je zmagala Elektro Energija je prišlo je do zelo zanimive situacije. 100% lastnik Elektro Energije je GEN-I. Torej GEN-I ni sodeloval pri akciji Zamenjaj in prihrani 3, ker so previsoke zahtevane provizije njegova hčerinsko podjetje pa je. Kaj bi lahko bil razlog? Cena po tem paketu bo cenejša kot pri rednih paketih drugih ponudnikov, razen GEN-I in Petrola. Glede na redni cenik bi bil prihranek pri povprečni tri članski družini glede na redne pakete drugih dobaviteljev okrog dvajset do petdeset evrov. Zanimiva je situacija, ko bodo odjemalci Elektro Energije, ki se bodo odločili za pristop po tej akciji plačevali več kot odjemalci pri GEN-I, ki je lastnik Elektro Energije. Za povprečno tričlansko družino je zmagovalna ponudba za okrog 12 evrov višja kot po rednem ceniku GEN-I. Po 12 mesecih bo imela Elektro Energija možnost prestaviti novo pridobljeno stranko na njihov redni cenik, ki pa je za povprečno tri člansko družino za okrog 60 evrov dražji kot je redni cenik GEN-I. Posledično je ta akcija tudi dobra za GEN-I saj bo zaslužil več, če bo vsaj del potrošnikov ostal pri Elektro Energiji po konce dvanajstih mesecev. Tako, da je za GEN-I ugodno tudi, če plača provizijo kot da bi ponudil odjemalcem na Elektro Energiji enake ponudbe kot odjemalcem na GEN-I. Tukaj je potrebno omeniti, da pri rednem ceniku GEN-I ni 12 mesečnega garancije cene. Pri rednem ceniku GEN-I ni bistvenih sprememb od leta 2013 naprej. So pa na trgu precej nižje akcijske ponudbe z zagotovilom 12 mesečne garancije cene.

Zakaj tokratna akcija Zamenjej in prihrani ni bila uspešna

Kot prvo je prišlo do velikih sprememb na trgu električne energije. Rast cen elektrike na borzah je dobavitelje postavila v povsem drugo situacijo, kot je bila v preteklih letih. V preteklosti so bili klasični paketi z rednimi ceniki precej dražji od akcijskih ponudb. Ker velika večina odjemalcev še vedno ima klasičen paket je potem akcijska ponudba omogočila velike prihranke na redne cenike in praktično nobenih pri tistih odjemalcih, ki so bili aktivni in so se prej odločali za akcijske pakete. Dobavitelju se je splačalo plačati tudi provizijo saj je lahko uvrstil stranko po roku leta dni na redni cenik, kjer je bila cena precej višja. Del strank bi tedaj zamenjal dobavitelja ali paket, vendar je to samo manjši del odjemalcev. Dobavitelji imajo natančne statistike, kaj se zgodi potem, ko cene po akcijskem ceniku prenehajo in gre odjemalec na redni cenik. Dobavitelji še naprej računajo na pasivnost odjemalcev. Pohvale ZPS gre pri tem, da je takoj objavila dosežen ceno in tako potrošniki vedo, kaj dobijo pri tej akciji danes. Dobijo višje cene kot so redni ceniki pri drugih ponudnikih in precej višje cene kot so trenutne akcijske ponudbe na trgu.

Kakšne so možnosti odjemalcev

Tisti potrošniki, ki so se prijavili v akcijo Zamenjaj in prihrani bodo v prvi polovici maja prejeli ocene prihrankov. Te ocene prihrankov je na spletni strani varcuj24.si mogoče videti takoj. Primerjava na primerjalni spletni strani Varčuj24 kaže, da je ta paket za potrošnike dražji kot redni paketi določenih ponudnikov in precej dražji kot akcijske paketi. Zraven tega se bo proces zamenjave ponudnika, če bodo odjemalci čakali na mesec junij, ko naj bi prišlo do podpisa pogodbe se še dodatno zavlekel. Za odjemalce so možnosti prihranka od 30 do 100 evrov glede na redne cenike in doseženo ceno v akciji Zamenjaj in prihrani 3. Pasivni odjemalci so tisti, ki plačajo velike dobičke dobaviteljem elektrike. Elektro energija računa med 1.000 in 2.000 odjemalcev, ki jih bodo pridobili v tej akciji. Glede na vse napisano vam odsvetujemo, da se odločite za podpis pogodbe znotraj te akcije in vas pozivamo, da ta to delite tudi z vašimi znanci.

O Varčuj24

Varčuj24 je spletna stran za primerjavo ponudb zavarovalnic, bank in distributerjev elektrike. Spletno stran ustvarjamo s ciljem, da pripomoremo potrošnikom k boljšim in bolj ugodnim odločitvam glede produktov kot so zavarovanja, depoziti, paketi elektrike in drugo. Želimo prikazati številke za marketingom ponudnikov. Mnoga leta so bile tile trgi popolnoma nepregledni. Vsekakor je čas, da se to spremeni. Temu poskušamo pridodati tudi mi. Ob primerjavi ponudnikov lahko letno privarčujete tudi več kot 500 evrov pri fiksnih stroških.

Možnosti