Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

A se še splača imeti depozit na banki?

NEDELJA, 17. avgust 2014

Varčevanje je bilo v večini zgodovine tudi nagrajeno. Tokratna situacija je varčevanje spremenila skoraj v zgodbo v kateri ni mogoče zmagati. Vendar zaradi vedno nižje inflacije je trenutna realna donosnost depozita še vedno sprejemljiva. Slovenci imamo na bankah 14 milijard evrov avista vlog in depozitov. Kaj storiti, da se privarčuje več?

Državne dokapitalizacije in “slaba” banka

Prenosi premoženja na slabo banko so omogočile bankam dodatni kapital. In prenosi se bodo še nadaljevali. To omogoča likvidnost državnim bankam, ki zato ne tekmujejo več vrat na nos za likvidna sredstva. V prevodu to pomeni nižje obrestne mere.

Likvidacija Probanke in Factor banke

Likvidacija dveh bank, ki nista imele močne depozitne baze in sta v splošnem pomanjkanju likvidnosti začeli ponujati zelo visoke obrestne mere. To je pomenilo manj tekmovalnosti med bankami in nižje obrestne mere na depozite.

Evropska centralna banka je naredila svoj čarovniški trik

Na zasedanju v juniju 2014 je Evropska centralna banka znižala ključno obrestno mero na 0,15%. V mesecu septembru je sledilo naslednje znižanje ključne obrestne mere in sicer na 0,05%. Banke so se že prilagodile in dodatno znižale obrestne mere. 

Zlata doba za sklenitev depozita je bila v v letu 2008

Ob izbruhu svetovne finančne krize, in ob splošni gospodarski krizi so banke tekmovale za denar. Da bi preživele. In to tekmovanje je rezultiralo v visokih obrestnih merah. Obrestne mere na depozite po letih - Varčuj24

A se še splača varčevati v banki?

Ja. Razlog je, da nekatere banke še vedno ponujajo zelo dobre obrestne mere. Primerjava obrestnih mer po bankah na Varčuj24. Ob tem, da se obrestne mere znižujejo se znižuje tudi inflacija. To v praksi pomeni, da se realna vrednost denarja še vedno povečuje. Konec leta 2008 je bila inflacija na letni ravni 2,1%, za depozit do 1 leta je bilo mogoče dobiti 4,4%. Realna donosnost je tako bila 2,3%. Konec leta 2011 je bila letna stopnje inflacije 2,0%, za depozit do 1 leta je bilo mogoče dobiti 2,3%. Realna donosnost depozita je bila tako 0,3%. Sedaj v avgustu pa je po zadnjih podatkih iz meseca junija, stopnja inflacije na letni ravni 1,1%, za depozit pa je mogoče dobiti 1,8%. Realna donosnost depozita je tako 0,7%. Tudi realno je bilo tako leto 2008 izjemno po donosnosti. Trenutno so kljub vedno nižjim obrestnim meram na depozite, realni donosi še vedno precej dobri, ker se stopnja inflacije sproti še bolj znižuje. 

Primerjava obrestnih mer po bankah se splača

Razlike med ponudbami bank so očitne. Razlike v ponujenih obrestnih merah na depozite so zelo velike. Tudi, če niste komitent omogočajo banke z najvišjimi obrestnimi merami, odprtje transakcijskega oziroma bančnega računa, ki vas nič ne stane. Nižje obrestne mere pomenijo, da se razlike v obrestih zmanjšujejo. To je v absolutnem znesku, koliko evrov se dobi za depozit. V odstotkih pa so razlike zelo velike. Nekatere banke so močno znižale obrestne mere. Med drugim računajo na to, da se bodo komitenti odločili za depozit kar pri svoji banki. In tako bodo določene banke prišle ceneje do denarja. Obrestne mere na kredite pa še vedno ostajajo na podobno visokih ravneh. In posledično banke služijo več na tej razliki. 

Zraven povečanja realne vrednosti denarja omogoča varčevanje še zalogo za slabe čase

Varčevanje sega globoko v zgodovino. Zraven povečanja vrednosti denarja je vedno imelo tudi komponento varnosti pred vedno negotovo prihodnostjo. Varčevanje je tako ustvarjanje zaloge za slabe čase. 

Kdaj se odločit za vezan depozit?

V primeru, da imate na voljo dovolj sredstev, da lahko pustite dve mesečni plači kot denar na voljo (avista vloga) na banki, se splača preostali denar, ki ga imate dati vezat.  Denar na voljo je pomemben za morebitne nepričakovane izdatke, kot je popravilo avtomobila in drugo. Razlike v obrestnih merah so ogromne, tako lahko dobite 0,05% za vlogo na vpogled ali 1,8% za vezan depozit za 12 mesecev.

 

 

Možnosti