Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

4 enostavni nasveti za privarčevati pri fiksnih stroških

PETEK, 15. april 2016

Za denar delamo zelo trdo. Zaradi tega je smiselno, da ga porabljamo najbolj preudarno kar se da. Pri večjih in tudi manjših nakupih se cene večinoma primerjajo po različnih ponudnikih. Imamo pa tudi mesečne fiksne stroške. Tudi tukaj so možni veliki prihranki, če smo aktivni. In najboljši del je, da se lahko dobi enaka kvaliteta ponudbe za nižjo ceno.  

Privarčujte pri elektriki

Račun za elektriko je eden izmed fiksnih stroškov vsak mesec. Postavke računa so zelo zapletene in to spodbuja pasivnost potrošnikov. V bistvu je za potrošnike najbolj pomembna postavka in edina na katero lahko vplivajo koliko plačujejo za dobavo električne energije dobavitelju. V primeru dvotarifne vrste obračuna sta to manjša in višja tarifa. Pri enotarifni je pa to samo enotna tarifa. In prav pri ceni teh postavk so velike razlike med dobavitelji ceni električne energije. Aktivni potrošniki, ki primerjajo ponudbe in dobavitelje lahko privarčujejo tudi 100 evrov letno. Razlog temu je, da cene elektrike na borzah električne energije v zadnjih letih padajo. Vendar dobavitelji električne energije ohranjajo visoke cene pri klasičnih paketih, ki jih ima velika večina odjemalcev in ponujajo nove cenejše pakete za aktivne odjemalce. In ker država stalno zvišuje druge postavke računa za elektriko kot so razne tarife in davki se lahko pri elektriki privarčuje samo, če se odloči za zamenjavo paketa ali dobavitelja elektrike. Primerjajte ponudbe dobaviteljev elektrike na primerjalniku ponudb električne energije varcuj24.si

Privarčujte pri zavarovanjih 

Tudi pri stroških zavarovanj se splača pred podpisom zavarovalne pogodbe preveriti ponudbe na trgu. Podobno kot pri elektriki obstaja pri zavarovanjih precej postavk, ki se jih ne pozna natančno, kar spodbuja pasivnost potrošnikov. In tega se zavedajo tudi zavarovalnice. Zaradi tega se splača pred odločitvijo za novo zavarovalno polico ali pred podaljšanjem stare zavarovalne police preveriti ponudbe drugih zavarovalnic. Tudi pri zavarovanjih aktivni potrošniki privarčujejo pri avtomobilskem zavarovanju, zavarovanju za hišo, zavarovanju za tujino in drugih zavarovanjih. Tudi, če se zavarovanec po pridobitvi ponudb s strani drugih zavarovalnic ne odloči za zamenjavo obstoječe zavarovalnice lahko z nižjo ponudbo druge zavarovalnice pridobi boljše ali enake pogoje pri obstoječi zavarovalnici. Največja moč potrošnikov je plačilo, zaradi tega se bo vsaka zavarovalnica borila za obstoječega zavarovanca, saj jo pridobitev vsakega novega zavarovanca precej stane. Zaradi tega so obstoječi zavarovanci zelo pomembni vsaki zavarovalnici. 

Privarčujte pri stroških bančnega računa

Bančni račun pri banki je podoben poroki, vezavi za celotno življenje. Banke enako kot dobavitelji elektrike in zavarovalnice to seveda vedo in izkoriščajo. Potrošniki se temu izognejo samo v primeru, da so aktivni. In čeprav se zdi, da je zamenjava bančnega računa raketna znanost in ogromna težava je temu vse prej kot tako saj vaša nova banka stori skoraj celotno delo pri zamenjavi banke. 

V dogovoru z vami vaša nova banka zapre vaš račun pri prejšnji banki, odpre trajna naloge in direktne obremenitve na podlagi podatkov poslanih iz vaše prejšnje banke, sporoči številko vašega novega računa delodajalcu,..

Privarčujte več pri depozitih

Banke ponujajo precej različne obrestne mere na depozite. Koliko ponuja banka je odvisno od večih dejavnikov. Večje banke, ki imajo več denarja ponujajo v večini primerov nižje obresti. Ker imajo večje banke več bančnih komitentov, ki imajo denar na računu imajo te banke na voljo več sredstev. Zaradi tega lahko ponujajo nižje obrestne mere. Ob tem je pomembno tudi koliko priložnosti vidijo banke za plasmaje depozitov v kredite. Banke služijo na kreditih, depoziti pa jim predstavljajo stroške. Potrošniki lahko privarčujejo precej več, če primerjajo ponudbe obrestnih mer depozitov bank. In tudi, če nimate bančnega računa pri banki, ki ima najboljše obrestne mere ponuja večina bank brezplačne računa za vodenje depozitov. Zaradi tega nimate dodatnih stroškov, če naložite denar pri banki, kjer nimate bančnega računa. 

Možnosti