Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Avtomobilsko zavarovanje bo do leta 2030 precej cenejše

SOBOTA, 21. november 2015

Tehnološki napredek bo prinesel številne novosti, kot je avtonomna vožnja, sistem izposojanja avtomobilov (car sharing) in še številne druge. KPMG študija kaže na to, da bo tehnološki napredek prinesel tudi precej cenejša avtomobilska zavarovanja. Osnovni razlog zato bo manjše število prometnih nezgod, kar bo znižalo ceno avtomobilskih zavarovanj. To je odlična novica za potrošnike, ne pa tako dobra za zavarovalnice. 

Zavarovalne premije pri avtomobilskem zavarovanje bi lahko tako do leta 2030 padle tudi za polovico

Odvisno od tega kdaj bodo številne novosti postale množično uporabljene lahko pričakujejo zavarovalnice od 15 do 45% manj pobranih zavarovalnih premij pri avtomobilskem zavarovanju do leta 2030. Predvsem avtonomna vozila bodo tista, ki bo imela največji vpliv na zmanjšanje števila prometnih nesreč. V enakem obsegu kot se bo znižalo število prometnih nesreč in s tem izplačila škod se bo znižal tudi obseg pobranih premij za avto zavarovanje. Slovenske zavarovalnice so v letu 2014 pobrale za skoraj 500 milijonov evrov zavarovalnih premij iz naslova obveznega avtomobilskega zavarovanja in kasko avtomobilskega zavarovanja. Zavarovalnice se bodo morale prilagoditi novim razmeram. Sicer so zavarovalnice znane potem, da se zelo slabo in počasi prilagajajo. Tiste zavarovalnice, ki se bodo prepočasi prilagodile bodo zašle v velike težave. 

Glavni razlogi za nižji obseg zavarovalnih premij bodo avtonomna vozila, sistem izposojanja avtomobilov in razvoj 3D tiskanja

Avtonomna vozila in sistemi za pomoč pri vožnji bodo do leta 2030 znižala število prometnih nesreč tudi do 50 odstotkov. Car sharing bo postal vse bolj priljubljena vožnje na račun prihranka in ekologije. To bo pomenilo precej manjše število avtomobilov v prometu in s tem manj pobranih premij za avtomobilsko zavarovanje s strani zavarovalnic. 3D tiskanje pa se bo razvilo v pravo revolucijo, kjer bo vedno več polproizvodov in sestavnih delov tiskanih, kar v tovarnah samih in bo s tem manjša potreba po prevozu le teh s strani tovornjakov. Po ocenah bi se tako lahko znižalo število tovornjakov kar za 30%.

Največ bodo s to revolucijo izgubile zavarovalnice in zavarovalni zastopniki

Kot smo že omenili bi lahko slovenske zavarovalnice na ta račun izgubile okrog 250 milijon evrov prihodkov do leta 2030. Zavarovalni zastopniki pa bodo tako izgubili velik del svojih provizij. V tem trenutku ni videti zavarovalnega produkta, ki bi nadomestil tako množičen produkt kot je avtomobilsko zavarovanje. To bi potem pomenilo, da bi en del zavarovalnih zastopnikov prenehal poslovati, ker poslovanje več ne bi bilo ekonomično. Drugi del zavarovalnih zastopnikov pa bi se prilagodil novim razmeram, mogoče z drugimi produkti razen zavarovalniških.

 

Možnosti