Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Bonus pri avtomobilskem zavarovanju

SREDA, 23. oktober 2013

Avtomobilsko zavarovanje nam predstavlja vsako leto še eden dodaten strošek. Ena izmed redkih dobrih stvari je pa bonus, ki se vsako leto v primeru, da ni bilo škodnih dogodkov povečuje. In sicer vsako leto bonifikacija v primeru, da ni bilo škodnega dogodka raste za en premijski razred oziroma 5%. 

V praksi to pomeni, da pričnemo v 14 premijskem razredu in pri 0% bonifikacije v 10 letih brez škodnih dogodkov pa pridemo do 4 premijskega razreda oziroma do 50% bonifikacije. 

Zraven rasti bonusa skozi čas pa nekatere zavarovalnice ponujajo še druge načine pridobitve bonusa. Tako se lahko na primer bonus prenaša na druge družinske člane, tudi deduje se celo lahko.

Bonus pa izgubimo v primeru, da smo krivi za prometno nesrečo. Tretji osebi smo povzročili škodo, ki se krije iz naše zavarovalne police. V tem primeru bomo izgubili tri premijske razrede, to je 15% bonusa. Torej bomo potrebovali tri leta brez škodnih dogodkov, da pridemo spet nazaj na stari bonus. Proti temu so zavarovalnice tudi našle zavarovanje. In sicer lahko v zavarovalno polico vključimo odkup prve škode. To sicer podraži zavarovanje vendar s tem ne izgubimo bonusa v primeru prometne nesreče.

 

Možnosti