Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Bančne poslovalnice izgubljajo na pomenu vendar bodo še precej časa imele svoje mesto

PONEDELJEK, 2. januar 2017

Bančne poslovalnice v zadnjih letih s rastjo digitalnih kanalov vedno bolj izgubljajo svoj pomen. V prihodnosti bodo bančne poslovalnice še vedno imele svoj pomen in to predvsem v storitvenem delu. Primerjava bank na varcuj24.si

V zadnjih letih predvsem večje banke, ki so prej imele poslovalnico na vsakem koraku krčijo število poslovalnic

V preteklosti je bilo za banke izrednega pomena, da imajo bančno izpostavo na vsakem koraku. S tem so pokazale svojo prisotnost in obenem so komitenti tudi dejansko stali v vrstah v banki. Po podatkih Svetovne banke je v Sloveniji 31 bančnih poslovalnic na 100 tisoč odraslih prebivalcev. To je podobno razmerju držav Vzhodne Evrope vendar nižje kot v Zahodni Evropi. Glede na trend je za pričakovati, da se bo število bančnih poslovalnic zniževalo precej hitreje v tistih državah, ki imajo trenutno zelo veliko bančnih poslovalnic (Nemčija, Avstrija, itd.). V Sloveniji se je od leta 2010 do leta 2014 to razmerje že znižalo za 15%.

S prihodom novih tehnologij in novih generacij potrošnikov je pomen in uporabnost bančnih poslovalnic precej nižji

Nove tehnologije so v zadnjih letih prinesle najprej spletno bančništvo in sedaj vse bolj mobilno bančništvo. Z vedno večjo uporabo spletnega bančništva se je obisk bančnih poslovalnic obenem znižal. Tako so banke še naprej imele veliko število poslovalnic ob vedno nižjem obisku. V zadnjih letih banke, ki imajo več poslovalnic v določenih krajih zapirajo vsaj del bančnih poslovalnic. Statistika kaže, da okrog polovica bančnih komitentov redno uporablja spletno bančništvo. Ugodni bančni računi.

Pomen bančnih poslovalnic bo predvsem v storitvenem delu

Bančne poslovalnice bodo imele svoj pomen tudi v prihodnosti. Storitve, ki jih sedaj opravljajo bančni komitenti v poslovalnicah, kot so bančne transakcije bo imel vedno nižji pomen vendar bo storitveni del, kot so nasveti in drugo še vedno ostal. Za banke bo ta storitveni del zelo pomemben, saj bodo na ta način imele direkten kontakt s svojimi strankami in s tem možnost večje prodaje svojih produktov.

Bankomati bodo prav tako šli po poti bančnih poslovalnic

Bankomati so se podobno kot bančne poslovalnice pojavljali na vsakem koraku. V zadnjih letih nekatere banke že zmanjšujejo število bankomatov. V prihodnosti bo tehnologija skoraj v celoti izničila pomen in potrebo po bankomatih. Ta proces že poteka in z dodatnim razvojem mobilnega nakupovanja se bo to še povečevalo. Vendar bodo bankomati še dolgo v uporabi saj jih bo določena skupina ljudi, predvsem starejši še precej časa uporabljala saj so navajeni na njih. Tako se bo pomen in število bankomatov v prihodnosti zniževal.

Viri podatkov: varcuj24.si, Svetovna banka

 

Možnosti