Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Bančni trendi v tujini

NEDELJA, 15. marec 2015

Digitalni trendi postajajo tudi del bančnih trendov. Banke koristijo digitalne trende zaradi bolj enostavnega poslovanja in zaradi varčevanja pri stroških. Enostavnost poslovanja zahtevajo tudi potrošniki. In največja moč potrošnika je, da zamenja ponudnika, če ni zadovoljen. Banke v tujini se tega zavedajo. Banke v Sloveniji se tega vse bolj zavedajo. V nadaljevanju predstavljamo dva bančna trenda iz tujine, polog gotovine preko bankomata in robot bančni uslužbenec.

Depoziti in gotovina se polagajo kar preko bankomatov

V tabeli so predstavljeni načini kako klienti ene izmed največjih bank v ZDA, JPMorgan Chase položijo depozite in gotovino na svoj transacijski račun. Še v letu 2007 so bančni klienti položili depozite v 90% primerov pri bančnem uslužbencu in 10% preko bančnega avtomata. V letu 2014 je še samo 42% bančnih komitentov položili depozit preko bančnega uslužbenca in 48% preko bančnega avtomata. To je za bančne stranke precej bolj enostavno in hitro. Za banko pa je to obenem precej ceneje saj polog gotovine preko bančnega uslužbenca stane banko 0,80 evra, preko bančnega avtomata pa 0,075 evra. Obenem se bančni komitenti obračajo tudi bolj mobilnemu bančništvu 

V Sloveniji je že precej časa prav tako mogoče položiti gotovino na svoj bančni račun preko bančnega avtomata pri skoraj vseh bankah. Že od leta 2009 se pologi denarja tudi takoj knjižijo na transakcijski račun bančnega komitenta. To omogoča večji hitrost in enostavnost storitve za bančne komitente. Obenem avtomatizacija omogoča, da ne pride do napak bančnih uslužbencev, kar povzroči dodatne stroške banki in nezadovoljstvo bančnih komitentov. Vendar banke posebej ne predstavljajo in oglašujejo načine kako to storiti zaradi tega to storitev v Sloveniji uporablja mnimalno število bančnih komitentov.

V mesecu aprilu bo v japonski banki začel delati prvi robot

V japonski banki Mitsubishi UFJ Financial Group bo v mesecu aprilu začel delati prvi robot. Prvi robot bo delal v bančni poslovalnici v Tokiu. Če bodo stranke sprejele robota bodo pozneje roboti delali tudi v drugih podružnicah banke. Robotu je ime Nao in je 58 centimetrov visok in težak 5,4 kilograma. 

Gre za robota, ki pozna 19 jezikov in pozna odgovore na najbolj pogosta vprašanja bančnih komitentov. Obenem lahko Nao analizira izraze obraza in ton glasu bančnega komitenta. To bi naj robota naredilo bolj človeškega saj bi se lahko prilagodil bančnim strankam. 

"Lepo pozdravljeni. Dobrodošli v banki. Lahko vam pomagam glede transakcijskega računa, depozita,.." so besede robota po imenu Nao.

Kdaj bomo dočakali kaj takega v Sloveniji? Verjetno še nekaj časa ne :)

Primerjava depozitov, bančnih računov, kreditnih kartic na varcuj24.si

 

Možnosti