Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Davčna napoved za obresti na depozite

ČETRTEK, 27. februar 2014

Do konca meseca februarja je potrebno oddati davčno napoved za obresti na depozite. In sicer samo v primeru, da ste v letu 2013 dobili iz naslova obresti več kot 1.000 EUR. 

Obdavčitev obresti na depozite

S 1. januarjem 2005 so se v Sloveniji začele obdavčevati obresti na depozite. Država je tako začela obdavčevati premoženje. Nepremičninski davek je samo nadaljevanje tega.

Kdaj je potrebno prijaviti obresti na depozite

Prijava je potrebna, če je skupni znesek obresti depozitov v davčnem letu 2013 v bankah in hranilnicah v Sloveniji in drugih članicah EU presegel 1.000 EUR. Do konca meseca januarja 2014 so banke pošiljale informacije o obrestih na depozite leta 2013.

Do kdaj je potrebno prijaviti obresti na depozite

V primeru, da spadate med srečneže, ki ste v letu 2013 dobili obresti na depozite preko tega praga je potrebno prijavo oddati do 28. februarja.

Kako in kam se odda prijava

Obrazec Napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah ustanovljenih v Republiki Sloveniji ter v drugih državah članicah EU, doseženih v letu 2013 se odda na Davčno upravo Republike Slovenije.

Kakšen davek bo potrebno plačati

Zakon o dohodnini (ZDoh-2) določa, da so obresti nad zneskom 1.000 EUR obdavčene s 25% davčno stopnjo.

DURS opozarja, da lahko pride do globe

Tako naj bi bili tisti, ki ne oddajo napovedi ali oddajo netočne podatke kaznovani za prekrške. V primeru, da se ne odda napovedi ali napoved ni oddana v roku se posameznik kaznuje za prekršek z globo v višini med 250 in 400 EUR. V primeru, da se oddajo netočni podatki se posameznik kaznuje za prekršek z globo v višini med 400 in 15.000 EUR.

Primerjava obrestnih mer depozitov na Varčuj24

 

Možnosti