Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Debetne in kreditne kartice prekosile gotovino, kot najbolj priljubljeno plačilno sredstvo

ČETRTEK, 1. maj 2014

Študija Evropske centralne banke (ECB) iz meseca aprila 2014 kaže, da se je delež plačil z debetnimi in kreditnimi karticami v Evropski uniji (EU) v letu 2012 povečal za 10,2%. Tudi v prihodnjih letih se pričakuje nadaljna rast tega načina plačila. Predvsem v državah srednje in jugovzhodne Evrope, ki so trenutno še pod povprečjem plačil s plačilno kartico.

Debetne kartice

So plačilne kartice, kjer je potrebno imeti stanje na bančnem računu, da se lahko z njimi plača. Gre za kartice, ki so sestavni del vsakega bančnega računa. Nekatere banke pri njih zaračunovajo vpoglede v stanje na bakomatu druge banke - Primerjava stroškov vpogleda v bančni račun na bankomatu druge banke Varčuj24. Prav tako nekatere banke zaračunavajo dvig denarja na bankomatu druge banke - Primerjava stroškov dviga gotovine na bankomatu druge banke Varčuj24

Kreditne kartice

Kreditne kartice omogočajo odloženo plačilo. Najbolj so priljubljene kreditne kartice z odloženim plačilo, ki se zaračunava enkrat mesečno. Pri nas sta najbolj uporabljeni MasterCard in Visa. S plačilom preko teh kreditnih kartic je mogoče tako kupiti nekaj na kredit. Vsak mesec ob določenem datumu zapade ta kredit in to celoten znesek kredita. Primerjava letnih stroškov in ugodnosti kreditnih kartic z odloženim plačilom Varčuj24. Pri posojilnih kreditnih karticah, kot je na Diners pa je mogoče odplačevati nakup na obroke. 

Plačilne kartice so postale najpogosteje uporabljeno plačilno sredstvo

Medtem, ko je leta 2000 bilo še enako plačil preko plačilnih kartic in gotovine ter bančnih nakazil se je v letu 2012 to razmerje močno nagnilo v korist plačilnih kartic. In sicer je bilo v letu 2012 40 milijard evrov plačil preko kreditnih kartic, 26 milijard evrov preko bančnih nakazil in 23 milijard evrov plačil z gotovino. 

Najpogosteje plačujejo s plačilnimi karticami na Švedskem. Slovenija pod povprečjem EU

Tabela prikazuje število plačil s plačilno kartico na osebo v letu 2012 

 

Država Število plačil s plačilno kartico na osebo v 2012
Švedska 230
Danska 224
Finska  213
Velika Britanija 167
Avstrija  111
EU 79
Slovenija 62
Nemčija 39
Madžarska 27

 

Kot kaže tabela so plačilne kartice kot plačilno sredstvo daleč najbolj priljubljeno plačilno sredstvo v Skandinavskih državah. Slovenija je nekoliko pod povprečjem EU vendar je na 12. mestu v EU, kar predstavlja neko zlato sredino. 

Viri: Varčuj24, ECB

 

Možnosti