Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Elektrika se draži, računi za elektriko bodo kmalu višji

NEDELJA, 30. september 2018

Cene elektrike na borzah se dražijo. Ker so zakupi količin elektrike s strani dobaviteljev narejeni vnaprej do sedaj še ni bilo večjih podražitev. Lahko pa se zaradi višjih cen pričakujeo tudi višje cene elektrike na položnicah konec tega leta ali na začetku drugega leta.

Informativni izračun elektrike v 2018

Rast cen elektrike na Evropskih borzah električne energije

Cena električne energije se je na referenčni evropski borzi električne energije v Nemčiji (Leipzig) podražila v letu 2018 za 51%. Potencialnih pojasnil za to je več. Glavni razlog je rast cen drugih energentov, kar opazimo pri cenah nafte in zemeljskega plina. Na primer v Sloveniji je delež porabe elektrike iz obnovljivih virov pri 22%, kar kaže, da je cena elektrike v največji meri odvisna od cen drugih energentov. Ker so gospodarske razmere še naprej dobre se porabi več energentov. Na primer v Sloveniji je bila junijska poraba elektrike na letni ravni višja za 2%.

Dobiček dobaviteljev elektrike v letu 2017 močno padel

Veliki večini dobaviteljev je dobiček v letu 2017 močno padel. Že v letu 2017 je prišlo do višjih cen elektrike na evropskih borzah električne energije. Tega dobavitelji še niso prenesli na gospodinjstva in so zato imeli manjše dobičke. Z nadaljevanjem rasti cen elektrike na evropskih borzah se bo to začelo kmalu prelivati tudi v višje položnice potrošnikov. V preteklosti so imeli dobavitelji visoke dobičke predvsem na račun visokih cen pri rednih paketih, kjer so skozi leta ostajala enake cene elektrike kljub močnemu padcu cen elektrike na evropskih borzah. Tako so cene elektrike na evropskih borzah v obdobju 2011 do 2016 padle za skoraj 70%, cene rednih paketov pa se niso spreminjale. To je omogočilo visoke dobičke dobaviteljem elektrike v zadnjih letih. Kot smo omenili se je to spremenilo že v letu 2017, ko so se dobički dobaviteljev elektrike v večini primerov se znižali. Visoka rast cen elektrike v 2018 pa se bo vsekakor prenesla na potrošnike.

Potrošniki bomo višje cene elektrike na borzah začeli plačevati konec leta 2018 ali na začetku leta 2019

Kot smo omenili so se dobički dobaviteljev električne energije v letu 2017 znižali zaradi višjih cen elektrike. Ob tem, da je prišlo do nadaljnje visoke rasti cen elektrike še v letu 2018 se bo to kmalu preneslo naprej na odjemalce. Zaradi zakupov elektrike vnaprej bo do tega prišlo z zamikom. Ob tem smo potrošniki plačevali višje račune za elektriko v zadnjih letih edino na račun višjih davkov in prispevkov. Najbolj bodo podražitev občutili tisti, ki ravno prihajajo s paketov elektrike z akcijskimi cenami. Trenutno je težko napovedovati za koliko se bodo podražili redni paketi, ki jih ima velika večina odjemalcev elektrike. Določeni dobavitelji ponujajo trenutno zanimive akcijske pakete z zajamčenimi cenami do konec leta 2019. Informativni izračun elektrike na varcuj24.si

O Varčuj24

Varčuj24 je spletna stran za primerjavo ponudb zavarovalnic, bank in distributerjev elektrike. Spletno stran ustvarjamo s ciljem, da pripomoremo potrošnikom k boljšim in bolj ugodnim odločitvam glede produktov kot so zavarovanja, depoziti, paketi elektrike in drugo. Želimo prikazati številke za marketingom ponudnikov. Mnoga leta so bile tile trgi popolnoma nepregledni. Vsekakor je čas, da se to spremeni. Temu poskušamo pridodati tudi mi. Ob primerjavi ponudnikov lahko letno privarčujete tudi več kot 500 evrov pri fiksnih stroških.

Možnosti