Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

5 nasvetov za varčevanje pri energiji spomladi

PONEDELJEK, 28. marec 2016

Spomlad je prišla in prinesla je lepše vreme. Z lepšim vremenom že avtomatsko privarčujemo pri energiji. Vendar obstaja še nekaj majhnih korakov, ki nam omogočajo lepe prihranke pri porabi elektrike spomladi.

Informativni izračun elektrike 2016 - primerjava ponudb električne energije - varcuj24.si

Kako privarčevati pri električni energiji v kuhinji

A ste vedeli, da dva milimetra ledu v hladilniku in zamrzovalniku povzroči povečano porabo elektrike tudi za 15%. Odtalite hladilnik in zamrzovalnik še pred začetkom višjih temperatur. Hladlnik odtalite tako, da pustite odprta vrata pri izključenem hladilniku. Obenem bodite pozorni na nastavljeno temperaturo v hladilniku in zamrzovalniku. V hladilniku je dovolj temperatura v višini 7 stopinj in v zamrzovalniku minus 18 stopinj.

Pri kuhanju na električnem štedilniku bodite pozorni, da kuhate na kuhalni plošči, ki je enaka površini posode za kuhanje sicer se izgubi precej energije. Prav tako uporabljajte pokrov za kuhanje, ker se tako potroši manj energije pri kuhanju. Za vretje vode se porabi na primer 1/3 manj električne energije.

Kako privarčevati pri uporabi pralnega stroja in sušilca

Uporabljate pralni stroj pri nižji temperaturi. Napolnite pralni stroj pri pranju in tako privarčujte pri elektriki s tem, da je potrebno manj krat uporabljati pralni stroj. Namesto uporabe sušilca se spomladi lahko uporablja naravni sušilnik - sonce.

Kako privarčevati pri ogrevanju 

Sam 1 stopinja nižja temperatura privarčuje letno okrog 6% pri stroških ogrevanja. V dnevni sobi in kopalnici je dovolj 20 do 23 stopinj Celzija. Ko vas ni doma lahko znižate temperaturo za 2 do 3 stopinje. V spalnici, hodnikih in drugih sobah, ki jih ne uporabljate stalno je dovolj 16 do 20 stopinj.

Pri prezračevanju prostorov odprite okna do konca za okrog 5 minut na dan. Ne posložujte se oken v polvertikalnem položaju (skipana okna). Na stežaj odprta okna omogačajo hitrejše prezračevanje brez tega, da se ohladijo zidovi in da ne pride do vlage in plesni.

Kako privarčevati pri osvetlitvi prostorov

Gospodinjstvo z dvema osebama lahko privarčuje letno 270 kWh (okrog 10% porabe), če zamenja stare žarnice z novimi energetsko varčnimi žarnicami. Pri zamenjavi na LED žarnice lahko tako tokom življenjske dobe žarnic gospodinjstvo privarčuje več tisoč evrov.

Kako privarčevati pri elektriki z zamenjavo gospodinjskih aparatov

Če že razmišljate o zamenjavi starih gospodinjskih aparatov potem to storite čim prej saj lahko z zamenjavo na energetsko bolj varčne gospodinjske aparate privarčujete veliko denarja. Prav tako bodite pozorni, da ne puščate gospodinjske aparate v tako imenovanem stand-by modusu, kjer so še v elektriki, ko jih ne uporabljate. 

 

Možnosti