Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

V mesecu avgustu država podražila elektriko

SOBOTA, 15. avgust 2015

Vlada je podala soglasje k podražitvi Prispevka za spodbujanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje z visokim izkoristkom. Razlog je, da državi primanjkuje sredstev za plačilo solarnim elektrarnam, katerim država garantira odkup električne energije po zagotovljeni ceni. Kdo bo to plačal? Vsa gospodinjstva z novo podražitvijo cen elektrike.

Kako in zakaj podražitev elektrike

Vlada RS je 29.7.2015 podala soglasje k Aktu o prispevkih za zagotavljanje podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije in v soproizvodnji z visokim izkoristkom, ki ga je svet Agencije za energijo sprejel na 5. dopisni seji dne 16. 7. 2015. 
Tabela prikazuje strošek prispevka za spodbujanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje z visokim izkoristkom (OVE + SPTE). (Brez DDV, ki je 22%)

 

1.1.2009 1.10.2010 1.6.2011 1.2.2013 1.8.2015
0,17678 0,33781 0,18930 0,58844 0,73896

 

Prvič boste občutili podražitev elektrike v mesecu septembru

Prispevek se je podražil z 1.8.2015 tako, da boste prvič občutili podražitev računa za elektriko v mesecu septembru. Z mesecem avgustom znaša prispevek 0,73896 evra.

Za koliko se bo podražila elektrika

Znesek za koliko se bo povišal vaš mesečni račun je odvisno od tega kakšno obračunsko moč imate. Obračunska moč je merilo največjega trenutnega odjema električne energije. Kakšna je vaša obračunska moč je zapisano na vašem mesečnem računu. Večina odjemalcev elektrike ima 7 kW obračunsko moč. V primeru, da imate obračunsko moč 7kW se bo vaš mesečni račun povišal za 1,28 evra z DDV in letni strošek elektrike za 15,4 evra z DDV.

Kaj lahko storite glede podražitve cen elektrike

Na žalost ne morete storiti nič glede podražitve prispevka za alternativne vire elektrike. Edino kaj lahko storite je, da zamenjate dobavitelja elektrike in prihranite vsaj toliko, da ne pride do podražitve vašega letnega računa za elektriko. V primeru, da imate še klasični paket elektrike lahko privarčujete s primerjavo ponudb električne energije na varcuj24.si med 50 in 100 evrov letno.

Država meni, da to ne bo znaten strošek za gospodinjstva

Ocenjeno je bilo, da se bo povprečen račun za električno energijo iz tega naslova povečal približno za en evro, torej gre za dobrih 10 ali 15 evrov na letni ravni. Ocenjujemo, da to ne bo znatno obremenilo potrošnikov, uporabnikov," o stroških za gospodinjstva pove minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

To kaže nato, da država ravna kot monopolist, ki najprej ne razmisli kaj bo določena odločitev naredila za proračun (sprejem subvencij za alternativne vire) in potem, ko se pokaže, da ni denarja pač dvigne cene (to plačajo tako ali tako navadni ljudje).

V Sloveniji je delež obnovljivih virov energije pri bruto končni porabi energije lani že presegel 22 odstotkov. EU je državam članicam določila cilj, da bo delež obnovljivih virov energije v bruto končni porabi energije leta 2020 znašal 20 odstotkov, Slovenija si je zadala ambicioznejšega ter ga postavila pri 25 odstotkih. In to seveda mora nekdo plačat, to je gospodinjstva.

Tudi pri gorivu; bencin, dizel,.. že plačujemo prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije. Ker država ni imela dovolj denarja za plačilo dobavljene elektrike številnim sončnim elektrarnam po subvencionirani ceni in ker tedaj ni hotela dodatno podražit elektrike je to kar prevalila v ceno goriva. 

Viri: varcuj24.si, Ministrstvo za infrastrukturo, RTV SLO

 

Možnosti