Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

V tretjem četrtletju 2015 se je končni strošek elektrike za potrošnike spet zvišal

SOBOTA, 5. december 2015

V 3. četrtletju 2015 se je končni strošek električne energije za potrošnike spet povišal. Razlog temu je država. Kot smo že poročali je v mesecu avgustu, 2015 prišlo do zvišanja prispevka za obnovljivo energijo. Glede na pričakovane izdatke države za obnovljive vire in glede na finančno stanje državne blagajne lahko potrošniki pričakujejo še nadaljnje višje obremenitve končne cene elektrike. Edino na kar lahko vplivajo potrošniki so kateri paket električne energije energije imajo izbran. In ker cene električne energije na evropskih borzah še naprej padajo oziroma so na zelo nizkih ravneh prav na račun velikih subvencij za obnovljive vire energije imajo potrošniki možnost zamenjati svoj trenutni paket ali dobavitelja elektrike in pri tem veliko prihraniti.

V 3. četrtletju leta 2015 se je končna maloprodajna cena elektrike za gospodinjske odjemalce zvišala za 0,7% na letni ravni

V obdobju julij-september, 2015 se je končna cena elektrike zvišala na račun višjega prispevka za obnovljive vire. O tem smo pisali v članku - V mesecu avgustu država podražila elektriko. Razlog zaradi katerega je država podražila prispevek za obnovljive energije je, da ji zmanjkuje denarja za plačilo visoke zagotovljene odkupne cene številnim lastnikom solarnih elektrarn. Na letni ravni se je cena elektrike tako zvišala predvsem na račun višjih prispevkov, ki jih pobere država. Razlog zato je višji prispevek za energetsko učinkovitost (prispevek URE) s 1. 1. 2015 in višjega prispevka za obnovljive vire in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov energije ter v soproizvodnji z visokim izkoristkom (prispevek OVE+SPTE) s 1. 8. 2015. V obdobju enega leta (3. četrtletje 2014 do 3. četrletja 2015) so se prispevki na računu za elektriko povišali za kar 17 %. Kot že omenjeno je dobra novica, da cene elektrike na evropskih borzah še naprej padajo oziroma so na zelo nizkih ravneh, zaradi česa je dobava elektrike na računu za elektriko znižala za 2%. Ob tem se je znižal tudi strošek uporabe omrežja v obdobju enega leta in sicer za 1%.

Potrošniki lahko izkoristijo razloge za povišanje stroškov prispevkov za obnovljivo energijo s tem, da zamenjajo paket ali ponudnika elektrike in si s tem zagotovijo nižjo ceno dobave elektrike

Končni strošek elektrike se povišuje v zadnjem času na račun različnih prispevkov in davkov s strani države. Še pred nekaj leti je država podpisala številne pogodbe z lastniki alternativnih virov energije z visokimi zajamčenimi cenami. In ta strošek mora sedaj država prevalit na nekoga. To pa so seveda potrošniki. Podobna situacija se odvija po celotni Evropi. Vendar pa so subvencije za obnovljive vire energije močno povišale ponudbo električne energije in je zaradi tega prišlo do padca cen elektrike na evropskih borzah. Dobavitelji električne energije so izkoristili padec električne energije za svoje zaslužke saj ne dajejo naprej nižjih cen elektrike pri klasičnih paketih, ki jih ima velika večina odjemalcev. Tako dobavitelji elektrike izkoriščajo pasivnost svojih odjemalcev za svoje zaslužke. Potrošniki se ne morejo izogniti povišanju davkov in prispevkov s strani države. Lahko pa se izognejo višji položnici za elektriko s tem, da ali zamenjajo paket elektrike ali kar dobavitelja elektrike in s tem privarčujejo na letni ravni tudi do 100 evrov.

Viri: varcuj24.si, Ministrstvo za infrastrukturo

Možnosti