Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Elektronskemu naboru podatkov pripada prihodnost v prometu

PETEK, 6. junij 2014

Največja sprememba v prometu v bližnji prihodnosti bo elektronski nabor podatkov. In sicer od mostov, ki bodo elektronsko sporočali, da je prišlo do težave, spletnih aplikacij, ki bodo sporočale kje je parkirno mesto, do mobilnih telefonov, ki bodo zavarovalnici sporočali število prevoženih kilometrov, način vožnje in druge podatke, ki bodo vplivali na ceno avtomobilskega zavarovanja. Vse več stvari bo avtomatizirano.

Elektronski nadzor zmanjšuje prometne zastoje in konice

Primer iz Los Angelesa kaže kaj bo postala splošna praksa. 6.000 parkirnih mest v mestu so opremnili s senzorji. Vse to je povezano s spletno aplikacijo. Tako voznik lahko enostavno in hitro najde prosto parkirno mesto. Ni več toliko zastojev, ki so jih povzročali počasni vozniki, ki so se ozirali za prostim parkirnim mestom.

Elektronski nazdor omogoča, da se težave v infrastrukturi prej odkrijejo

Zaradi elektronskega nadzora infrastrukture, kot na primer pri mostovih bo prej jasno, da prihaja do določenih težav. Posledično bodo lahko težave prej odpravljene in stroški sanacije bodo manjši. Pri infrastrukturi se napake pogosto odkrijejo zelo pozno in zaradi tega so stroški sanacije zelo visoki. Elektronski nadzor bo omogočil zgodnejše odkritje škod na infrastrukturi in zaradi tega nižje stroške sanacije.

Elektronski nadzor vožnje avtomobila

Zavarovalnice v tujini so že pričeli s tako imenovanimi črnimi skrinjicami spremljat način vožnje zavarovanca. Preko mobilnih telefonov se podatki prenašajo do zavarovalnice, ki potem te podatke analizira. Podatki omogočajo zavarovalnicam vpogled v način vožnje, število prevoženih kilometrov,... Tako si lahko zavarovanci na primer s sedaj elektronsko potrjeno defenzivno vožnjo znižajo stroške avtomobilskega zavarovanja. Seveda se morajo zavarovanci strinjat, da se ti podatki zbirajo in obdelujejo v ta namen.

Prihodnost bo pripadla avtomobilov brez voznika

Najbolj poznan je trenutno google avtomobil, ki ne rabi voznika in nima niti volana. Senzorji in veliko elektronike je tisto, kar ga usmerja. Verjetno je prihodnost teh avtomobilov še vsaj 10 let oddaljena. Vendar, ko bodo prišli bodo tudi omogočili precej bolj učinkovito vožnjo. in sicer po hitrejši poti, avtomatsko bodo zaznani prometni zastoji in drugi dejavniki, ki bodo omogočili hitrejšo pot do cilja v tem primeru kar za potnike in ne za voznike. Video predstavitev google avtomobila.

Vprašanje varnosti podatkov pri vedno večjem elektronskem nadzoru

Vsaka zgodba ima dve plati. Ob prednostih so tudi slabosti. Podatki, ki bodo zaradi elektronskega nadzora na voljo se lahko tudi zlorabijo v različne namene. Zaradi tega je potrebno poskrbeti po eni strani za jasna zakonska navodila in po drugi strani za dobro varnost elektronskih podatkov.

 

Možnosti