Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne velja v ZDA, Egiptu in Tuniziji

SREDA, 2. julij 2014

Poletni čas je čas evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Večina naročil in uporabe kartice se izvrši v poletnem času. Statistično gledano večina ljudi dojema evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja kot rešitev za vse zdravstvene težave v tujini. Pa je temu vse prej kot tako. V določenih državah so potrebna doplačila. V določnih državah pa evropska kartica sploh ne velja. Na primer, v poletnem času pogosto obiskanih državah kot so Združene države Amerike, Egipt in Tunizija.

New York

Potovanje v ZDA, Egipt ali Tunizijo

V primeru, da nameravate potovati v katero izmed naštetih držav vam evropska kartica ne bo pomagala. V teh državah je potrebno zdravstvene storitve plačati. Potem se ob vrnitvi v Slovenijo, lahko ob predložitvni zdravstvene dokumentacije zaprosi za povračilo stroškov na območni enoti ZZZS. Stroški se vračajo le za opravičene primere. Pri tem je pomembno izpostaviti, da ste opravičeni do povrnitve stroškov le za nujne zdravstvene primere. O tem odloča potem ZZZS.

Stroški zdravstvenih storitev se vračajo v višini povprečnih cen teh storitev v Sloveniji. Še posebej ZDA so znane po tem, da imajo najdražji zdravstveni sistem na svetu. Presenetljivo pa je tudi, da so stroški zdravstvenih storitev visoki tudi v sredozemskih državah, Egiptu in Tuniziji.

V teh državah je priporočljivo komercialno zdravstveno zavarovanje za tujino

Glede na prej omenjene podatke, je v teh državah vsekakor priporočljivo zdravstveno zavarovanje v tujini, ki ga ponujajo zavarovalnice. Seveda ga ponujajo proti plačilu. Odvisno od kritij, ki jih izberete, vendar ga lahko dobite za en teden že od 15 evrov naprej. Ker so stroški zdravljenja v teh državah visoki je priporočljivo, da ne izberete najnižjega zdravstvenega kritja. Najvišje kritje potem stane od 20 evrov naprej.

Primerjava ponudb zdravstvenega zavarovanja v tujini po zavarovalnicah

V primeru, da se odločate za pot v katero izmed teh državah, lahko na spletni strani Varčuj24 primerjate ponudbe paketov zavarovalnic za zavarovanje tujina. In sicer lahko primerjate ponudbe zavarovanja tujina tako po cenah, kot tudi po kritjih, ki jih ponujajo zavarovalnice.

 

Možnosti