Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Kaj nam povejo oznake na gumah

SREDA, 30. september 2015

Na vsaki gumi so napisane osnovne karakteristike kot na primer datum proizvodnje. Prav tako je mogoče ugotoviti ali je pnevmatika že obrabljena preko izboklin na gumi.

Kako ugotoviti kdaj je bila pnevmatika proizvedena?

Guma ima ob boku veliko črk in številk. Ker je težko povezat te črke in številke v nek logičem smisel izgleda vse skupaj kot neki hieroglifi. Seveda imajo črke in številke nek logičen vzorec. Oznaka DOT je tista, ki jo je potrebna najti, da se lahko ugotovi kdaj je bila guma proizvedena. Pri tem so edino pomembne črke in številke, zadnje štiri številke. Prvi dve številki pomenita kateri teden v letu je bila guma proizvedena. Ker ima leto 52 tednov je ta guma na sliki bila proizvedena v predzadnjem tednu leta. Katerega leta? To pa povesta zadnji dve številki, in sicer je guma na sliki bila proizvedena v letu 2007. Pogosto se zgodi, da so v akcijskah ponudbah gume iz zaloge preteklih let, ki niso bile prodane, tako da bodite pozorni na letnico proizvodnje. Zakaj je datum proizvodnje gume pomemben? S tem, ko se pnevmatika stara izgubi del dobrih lastnosti. Guma izgubi del fleksibilnosti, guma postaja trša in nevarnejša za vožnjo. Proizvajalci zagotavljajo, da naj bi bile pnevmatike tudi po petih letih skladiščenja v pravih razmerah enako kakovostne kot nove. Seveda kot kupec nikoli ne veste kako so bile pnevmatike skladiščene. 

Kako se ve kdaj so pnevmatike obrabljene?

Večina novejših gum ima v profilih kanala posebne izbokline. V primeru, da se profil poravna s temi izboklinami je čas za zamenjavo pnevmatik. Pri nameščenih gumah je seveda zelo težko najti izbokline. Zato pa je na gumah zapis - TWI (trade wear indicator). Na tem mestu kot je zapisan TWI je potem tudi mogoče najti in preveriti izbokline.

 

Možnosti