Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Kakšna je razlika med kreditnimi karticami in debitnimi karticami: MasterCard ali Maestro?

PONEDELJEK, 6. april 2015

Skoraj vsak komitent banke ima debitno kartico - Maestro in velik del komitentov ima kreditno kartico - MasterCard ali Visa (40% vseh EU državljanov, ki ima bančni račun). Ker so različna imena so verjetno tudi razlike med produkti. Res je, razlike obstajajo. Glavna razlika je, da je potrebno pri plačilu z Maestro kartico imeti stanje na bančnem računu. Pri kreditni kartici pa je potrebno imeti stanje na dan plačila, ponavadi je to 28. v mesecu. Torej banka pri kreditni kartici, da kredit do 28. meseca, ko je plačilo vseh obveznosti do tega datuma. Sta pa obe blagovni znamki, Maestro in MasterCard del skupine MasterCard Worldwide.

Maestro kartica

Banke, ki uporabljajo Maestro sistem dobijo s tem tehnologijo in varnostni sistem. Maestro bančna kartica omogoča brez gotovinsko plačevanje v trgovinah, spletno nakupovanje (čeprav je tukaj bolj razširjen način kreditna kartica) in dvigovanje denarja na bankomatih. Na prednji strani kartice je tako imenovani EMV čip, na katerem so shranjeni podatki, ki so potrebni za potrditev transakcije. 

Varnost, ki jo omogoča Maestro kartica:

 • EMV čip
 • Ime in priimek lastnika debitne kartice
 • Številka bančnega računa
 • Datum veljavnosti Maestro kartice
 • Magnetni trak
 • Podpis

Ena izmed največjih prednosti Maestro kartice je tudi svetovna veljavnost. Saj se jo lahko uporabi kar v 13,8 milijonih trgovin po svetu in na 1 milijonu bankomatov. Če se potuje izven EU je smiselno preveriti pri banki ali je veljavna tudi v teh državah potovanja. Nekatere banke blokirajo veljavnost kartice izven EU. 

Maestro kartico se dobi brezplačno zraven odprtja transakcijskega računa pri določeni banki.

Kreditne kartice - MasterCard ali Visa

Pri nas sta najbolj pogosti kreditni kartici MasterCard ali Visa. V določenih državah je še American Express zelo razširjena. Kot je že bilo omenjeno je njena največja prednost, da omogoča nakup na kredit do 28. v mesecu, ko je potrebno plačati odprte postavke določenega meseca. Zraven je zelo praktična saj ni potrebno imeti gotovine, kar pomeni, da se zelo pogosto uporablja za plačilo na potovanjih, v spletnih trgovinah, pri večjih nakupih,.. Trgovci se poskušajo izogniti plačilu z njo saj pomeni za njih dodaten strošek (tudi več kot 1% plačila). Tako omogočajo dodaten popust na gotovino in drugo. Je pa zanimivo kako so uspela ta podjetja doseči, da je plačilo s kreditno kartico osnovna cena in se dobi na gotovino popust. In da ni obratno, da je gotovina normalna cena in da je plačilo s kreditno kartico pač dražje. EU je sprejela v letu 2015 (to more potrditi še Svet ministrov, do poletja naj bi prišlo do vseh potrebnih soglasij, da bi potem v jeseni to stopilo tudi v veljavo) nova pravila za kreditne kartice, ki bodo bolj zaščitila potrošnike. Tako bodo lahko stroški provizije pri nakupu s kreditno kartico od trenutnih preko 1% samo še največ 0,3%. Obenem bodo imetniki kreditih kartic odgovorni za škodo samo do 50 evrov namesto dosedanjih 150 evrov v primeru poneverb, zlorab in drugega. Več o tem na strani evropske komisije - kreditne in debitne kartice

Varnost, ki jo omogoča MasterCard kartica:

 • EMV čip
 • Številka kreditne kartice
 • Datum veljavnosti MasteCard kartice
 • Hologram
 • Magnetni trak
 • Podpis

Banke zaračunajo stroške kreditnih kartic kot letno naročnino. Sicer ni dodatnih strškov pri nakupu. Razen prej omenjenega, da imajo trgovci dodatne stroške, ki potem velikokrat prevalijo na kupce. In potem omogočijo cenejši nakup z gotovino.

Sicer pa banke zaračunavajo precej različne zneske letne naročnine za enako kreditno kartico. Razlikujejo se tudi po ostalih značilnostih kreditne kartice, kot so stroški dviga gotovine, ali je potreben generator gesel na Secure nakup preko spleta, ali so vključene druge ugodnosti kot so zavarovanja,.. Pri tem je potrebno biti pozoren tudi na to, da sicer banke oglašujejo kot zastonj kreditno kartico vendar to ponavadi traja samo prvih 6 ali 12 mesecev potem pa je potrebno plačati letne stroške naročnine za kreditno kartico. Primerjava letnih stroškov kreditnih kartic in ugodnosti na varcuj24.si

Nekaj pravil za najbolj ugodno in varno plačevanje na počitnicah

 

Možnosti