Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Kako sem zamenjal dobavitelja elektrike in privarčeval 100 evrov

ČETRTEK, 31. december 2015

Do pred kratkim sem imel klasičnega dobavitelja elektrike, ki mi je bil dodeljen po regionalni osnovi. Sem slišal od prijateljev, da so zamenjali dobavitelja električne energije ampak to se mi je zdelo zelo zahtevno in sem mislil, da tako ni večje razlike v stroških električne energije med dobavitelji. Kako sem se motil. Zamenjava je bila popolnoma enostavna saj sem podpisal samo dva obrazca, ki mi jih je poslal novi dobavitelj elektrike. Z zamenjavo sem privarčeval sto evrov letno. 

Zakaj sem se odločil za zamenjavo dobavitelja električne energije

Osnovni razlog zakaj sem se odločil za zamenjavo ponudnika elektrike je strošek elektrike. Tako kot primerjam cene trgovskih izdelkov in občasno preletim letake trgovcev sem se odločil, da bom preveril tudi cene in stroške drugih položnic, ki jih plačujem. 

Kako sem izbiral med dobavitelji elektrike

Najprej sem preveril mesečni račun za elektriko. Katerega dobavitelja sem imel sem že vedel,  nisem pa vedel, kaj pomenijo drugi podatki in kaj je sploh pomembno na računu za elektriko. Potem sem preveril na spletu kako se dobavitelji med sabo razlikujejo. V bistvu je edina razlika na računih različnih odjemalcev koliko plačajo dobavitelju elektrike, to je cena na kWh. Razlike med ponudniki dobavitelji so precej velike.

Kako sem primerjal dobavitelje elektrike

Potem, ko sem ugotovil kaj je sploh pomembni pri svojem ponudniku elektrike (paket in cena na kilovat) sem se odpravil na splet, da preverim koliko plačujem glede na konkurenčne ponudbe dobaviteljev. Za primerjavo sem uporabil spletno stran Agencije za energijo (kjer je slabost, da niso predstavljene akcijske ponudbe, kar močno omeji uporabnost te spletne strani) in spletno stran varcuj24.si, kjer so za razliko od Agencije za energijo predstavljene tudi akcijske ponudbe in podrobnosti paketov. Pri primerjavi cen elektrike sem ugotovil, da lahko privarčujem 100 EUR na letni ravni.

Kako sem izbral novega dobavitelja elektrike

Po informativnem izračunu na varcuj24.si sem izbral najcenejši paket elektrike in sem zamenjal dobavitelja elektrike. Vse kar sem moral naredit je podati na spletni strani nekaj osebnih podatkov ter podatkov iz mesečnega računa elektrike. Po nekaj dneh sem na dom prijel v podpis pogodbo, ki sem jo po podpisu poslal nazaj novemu dobavitelju. Po nekaj dneh je prišel popisovalec porabe elektrike in je zabeležil stanje moje potrošnje. Potem sem prejel na dom za podpis zahtevo za vrnitev preplačila električne energije, ki sem jo podpisal. Z mojim prejšnjim dobaviteljem elektrike je vse uredil moj novi dobavitelj elektrike. Ni bilo potrebno nič spreminjati doma pri nastavitvah zaradi novega dobavitelja elektrike. Prav tako bom še naprej v primeru težav z elektriko urejal z lokalnim električnim podjetjem, ki dobi denar za odpravljanje vseh težav gospodinjstev.

Možnosti