Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Kartica zdravstvenega zavarovanja

SOBOTA, 14. december 2013

Kartica zdravstvenega zavarovanja spada med osebne dokumente, ki jih imamo vedno s sabo. Z njo uveljavljamo pravice iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V nadaljevanju navajamo nekaj glavnih pojmov kot so obvezno in dopolnilno to je dodatno zdravstveno zavarovanje, preverjanje urejenosti zdravstvenega zavarovanja,… 

Izdaja kartice zdravstvenega zavarovanja

Kartico brezplačno prejme vsakdo, ki si prvič uredi obvezno zdravstveno zavarovanje. Nekaj časa je bilo še v veljavi podaljševanje kartice zdravstvenega zavarovanja. Sedaj to več ni potrebno. Kartica je veljavna v primeru urejenosti obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Kateri podatki so shranjeni na kartici zdravstvega zavarovanja

Zraven podatkov o zavarovani osebi (ime in priimek, naslov, spol, datum rojstva) in številke zdravstvene kartice so shranjeni še podatki o urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Z rdeče označeno številka kartice zdravstvenega zavarovanja

Prav tako je shranjeno na zdravstveni kartici pri kateri zdravstveni zavarovalnici je urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zraven tega pa so shranjeni še podatkih izbranih osebnih zdravnikov (splošni zdravnik, pediater, zobozdravnik, ginekolog). Zdravstveni podatki, ki so shranjeni na kartici zajemajo izdana zdravila, izdane medicinsko-tehnične pripomočke, prostovoljno darovanje posmrtnih organov in tkiv,…

Kdo ima dostop do podatkov na zdravstveni kartici

Različne skupine zdravstvenih delavcev imajo različne pristopne pravice. Administrativni delavci imajo dostop le do administrativnih podatkov. Zdravnik in farmacevt pa imata dostop tudi do podatkov o izdanih zdravilih.

Preverjanje veljavnosti obveznega in dopolnilnega zavarovanja

Preko spletne povezave Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se lahko preverijo podatki o urejenosti obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

Do informacije o urejenosti obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko dostopate tudi z mobilnim telefonom.

Nedelovanje zdravstvene kartice

V primeru, da pride do izgube, okvare ali spremembe vidnih podatkov na kartici se na območni izpostavi ZZZS zaprosi za novo zdravstveno kartico. Pri naročilu je potrebno priložiti osebni dokument. Trajanje izdaje nove kartice je približno tri tedne. V tem času se prejme pisno potrdilo, ki začasno nadomešča kartico. V primeru, da nimate kartice ali potrdila in greste zdravniku morate plačati storitev in stroške potem uveljavljate nazaj.

 

Možnosti