Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Katera zavarovanja se rabijo za na počitnice?

TOREK, 8. julij 2014

Počitnice so čas za sprostitev. Kljub temu je potrebno za breskrbno uživanje poskrbeti tudi za zavarovanje. Prva misel pri zavarovanju na dopustu je evropska kartica. Ima veliko prednost, da je zastonj. Vendar so na koncu lahko stroški precej visoki. Zdravstveno zavarovanje za tujino je zavarovanje, ki ga uporablja vedno več ljudi. Ima svojo slabost, da predstavlja strošek, vendar ponuja precej večja kritja. Pri avtomobilskem zavarovanju pa se ne sme pozabiti na evropsko poročilo o prometni nesreči in/ali zeleno karto. Več o tem v nadaljevanju.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

 

Predstavlja vsaj večini potnikov tudi sestavni del potovalne opreme. Kot je že bilo omenjeno je največja prednost, da je zastonj. Krije tiste stroške, ki spadajo pod obvezno zdravstveno zavarovanje v posameznih državah, kjer velja. In to samo pri tistih zdravstvenih ustanovah, ki sodelujejo z državnimi zavodi za zavarovanje. In določene države, na primer Hrvaška zaračunajo dodatno za vsak obisk zdravnika, recept in drugo. Kartica ne velja pri zasebnikih. Kartica pa sploh ne velja v nekaterih državah kamor se pogosto potuje, kot na primer ZDA, Egipt in Tunizija.

 

Zdravstveno zavarovanje za tujino

 

Se vse bolj pogosto uporablja. Glavna slabost je seveda to, da je plačljivo. Glavna prednost pa je, da zavarovanje za tujino krije ob tem, kar je krito v določeni državi pod obvezno zdravstveno zavarovanje tudi tisto kar spada pod dodatno zdravstveno zavarovanje. Kriti so tudi stroški prevozov do bolnišnice, stroški prevoza domov in drugo. To kar je opisano velja v večini primerov. Zavarovalnice pa ponujajo seveda številne dodatne možnosti kot je zavarovanje prtljage, odpovedi potovanja in številne druge možnosti. Stroški zavarovanja za tujino za družino, ki potuje teden dni se začnejo okrog 15 evrov.

 

Avtomobilsko zavarovanje na poti v tujino

 

Pri potovanju v tujino vsekakor ne pozabite na evropsko poročilo o prometni nezgodi. Evropsko poročilo o prometni nesreči je uporabno v primeru, da ni prišlo do večje škode, da ni bilo telesnih poškodb in da se udeleženca prometne nezgode strinjata o tem kdo je povzročitelj prometne nesreče. Navodila kako je potrebno izpolniti evropsko poročilo najdete na Varčuj24. Pri morebitni prometni nezgodi je potrebno, da temeljito izpolnite evropsko poročilo, poslikate kraj nezgode in oba avtomobila. V primeru večje škode ali telesnih poškodb pa pokličite policijo. Če potujete v katero izmed v nadaljevanju naštetih držav je pa potrebna zelena karta:  Albanija (AL), Bosna in Hercegovina (BIH), Belorusija (BY), Iran (IR), Izrael (IL), Maroko (MA), Moldavija (MD), Črna gora (MNE), Rusija (RUS), Tunizija (TN), Turčija (TR) in Ukrajina (UA). Pa pri prometni nezgodi ne pozabite skopirati, prepisati podatke ali fotografirati zelene karte soudeleženca prometne nesreče. Če ste vključeni v določen avtomobilski klub, kot je na primer AMZS pa si zapišite telefonske številke in si vzemite člansko kartico s sabo. Pri AMZS osnovna kartica ne velja za pomoč v tujini ampak je potrebno doplačati za pomoč v tujini - dokup knjižice Mednarodna pomoč (39,65 EUR).

 

 

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja na Hrvaškem, Italiji, Grčiji, Avstriji,…

 

Izračun in primerjava ponudb zavarovalnic za zdravstveno zavarovanje za tujino na Varčuj24

 

 

Možnosti