Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Konkurenca med zavarovalnicami je velika: Kako do poceni avtomobilskega zavarovanja

SREDA, 12. februar 2014

Leto 2013 je pri avtomobilskih zavarovanjih odražalo gospodarsko stanje v katerem živimo. Vse manj razpoložljivega denarja, vse manj novo registriranih avtomobilov je rezultiralo v velikem padcu premij avtomobilskega zavarovanja. 

Velik padec premij avtomobilskega zavarovanja

Premije so v letu 2013 upadle za več kot 7% glede na leto 2012. To predstavlja 40 milijonov manj pobranih premij s strani zavarovalnic. V letu 2012 je bil zabeležen 6,4% padec premij avtomobilskega zavarovanja.  Pri samo obveznem avtomobilskem zavarovanju pa so premije upadle celo za več kot 8%. V letu 2012 je bil zabeležen 6,7% padec premij. Zavarovalništvo je bilo ena izmed panog, ki je najmanj občutila veliko gospodarsko krizo v državi. Še do leta 2012 so zavarovalnice zabežile vsako leto rast pobranih premij pri avtomobilskem zavarovanju. To se je v letu 2012 in in 2013 močno spremenilo. 

Konkurenčni boj se stopnjuje

Finančno stanje sili zavarovance v zmanjšanje kritij, zamenjavo zavarovalnic, k bolj poceni ponudnikom avtomobilskih zavarovanj, manj nakupov novih avtomobilov, starejši avtomobili se zavarujejo samo še za obvezno avtomobilsko zavarovanje (AO), kjer so premije precej nižje,... Vse to je razlog za velik padec premij avtomobilskega zavarovanja. Končno bomo tudi pri avtomobilskih zavarovanjih doživeli pravi konkurečni boj ponudnikov avtomobilskega zavarovanja. Vsaka stranka je danes zlata vredna.

Kako se izboriti za čim cenejše avtomobisko zavarovanje

Zavarovanci imajo veliko moč saj se zavarovalnice borijo za vsako stranko. Vsaj teden ali dva pred tem, ko poteče zavarovalna polica avtomobilskega zavarovanja je smiselno kontaktirati svojega zavarovalnega zastopnika za nov izračun. Ob tem mu je seveda potrebno omeniti, da se razmišlja o zamenjavi zavarovalnice. Naslednji korak je pridobivanje ponudb večih zavarovalnic. V dobi spleta je to mogoče narediti že preko interneta. Spletna primerjava avtomobilskih zavarovanj - Varčuj24. Smiselno je pridobiti še vsaj 2 ponudbi s strani zavarovalnih zastopnikov, ki včasih ponujajo še boljše pogoje. Potrebno je razmisliti katera zavarovanja res rabite. Pri starejših avtomobilih je večinoma dovolj samo obvezno avtomobilsko zavarovanje (AO). Le to je precej cenejše kot delni kasko. Primerjava obveznega avtomobilskega zavarovanja po zavarovalnicah Varčuj24. Seveda je odločitev o tem ali se odločite samo za obvezno avtomobilsko zavarovanje odvisna ali ste pripravljeni prevzeti tveganje nase v primeru škode. Več o tem na Primerjava ponudnikov obveznega avtomobilskega zavarovanja Varčuj24.

Vse več poskusov goljufije pri avtomilskem zavarovanju

Gospodarska kriza je povečala tudi pripravljenost zavarovancev za goljufije pri avtomobilskem zavarovanju. Od bolj enostavnih prijav škode, kot je parkirišče do prevar z uprizorjenimi avtomobilskimi nesrečami. Zavarovalnice se zaradi tega vse bolj posvečajo temu z bolj podrobnimi pregledi prijavljenih škod.  Postopek, ki se odvije, ko zavarovalnica posumi na goljufijo pri prijavi škode pri avtomobilskem zavarovanju - Vse več goljufij pri avtomobilskem zavarovanju Varčuj24.

V Sloveniji še večji padec premij pri avtomobilskem zavarovanju kot v Španiji

V Španiji, ki se prav tako sooča z veliko gospodarsko krizo je bil padec premij avtomobilskega zavarovanja v letu 2013 samo 3,3%. V letu 2012 pa je španski trg avtomobilskih zavarovanj doživel padec za 5%. Prav tako kot v Sloveniji pa se povečuje število goljufij. Tako naj bi v letu 2012 od 100 prijavljenih škod pri avtomobilskih zavarovanjih že vsaka 4 bila goljufija. To predstavlja rast za 70% glede na leto 2011.

V Veliki Britaniji pa je zaradi velike konkurence prišlo do padca premij avtomobilskega zavarovanja za 14% v letu 2013

Velika Britanija je eden izmed najbolj konkurenčnih trgov avtomobilskega zavarovnja na svetu. Veliko vlogo igrajo tukaj spletne strani, ki primejajo ponudnike. 55% avtomobilskih zavarovanj v Veliki Britaniji se sklene preko spleta in od tega potrošniki za 2/3 sklenitev uporabljajo spletne strani, ki omogočajo primerjave ponudnikov avtomobilskega zavarovanja. Gre za podobne spletne strani kot je Varčuj24 - Primerjajte in privarčujte - Zavarovanja, Banke, Elektrika in še več. V Veliki Britaniji je v letu 2012 39,4% zavarovancev zamenjalo ponudnika avtomobilskega zavarovanja. Prav zamenjave povečujejo konkurečnost zavarovalnic in znižujejo cene avtomobilskega zavarovanja za zavarovance. Če se zavarovanci ne odločajo za zamenjave se zavarovalnicam ni potrebno borit za stranke in lahko ohranjajo cene avtomobilskega zavarovanja na visoki ravni. 

Primerjava zavarovalnic - Obvezno avtomobilsko zavarovanje - Varčuj24

 

Možnosti