Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Kratek oddih rahlo drugače

SOBOTA, 28. marec 2015

Sonček je. Z lepšim vremenom se ponovno začenja višja sezona kratkih oddihov. Kratkih oddihi postajajo vse bolj pogosti in moderni za hitro napolnitev baterij pred novimi službenimi obveznostmi. V nadaljevanju bomo podali nekaj idej za lepši in bolj ugoden kratek turistični oddih. 

Kam na oddih

Kratki mestni dopusti postajajo vse bolj popularni. Mesta kot so Dunaj, Rim, Berlin, Praga, Oslo, London in druga večja ali manjša mesta so vse bolj pogost cilj Slovencev. Mesta v dnevu ali dveh ponujajo na enem mestu mestni vrvež, zgodovino preko zgradb, muzejev, potem velike parke za oddih, možnost nakupov,...

Kaj obiskati v določenem mestu

Digitalna revolucija je poenostavila in izboljšala možnost turističnih doživetij turistov. Na voljo so številni spletni vodiči, ki omogočajo odlično predpripravo obiska določenega kraja. Pri tem so odličen vir informacij tudi številni blogi o določenih krajih. Predvsem izkušnje tujih turistov v določenem kraju, kaj priporočajo, kaj odsvetujejo,.. Ter blogi domačinov o njihovem kraju, kaj obiskati, kje je najboljši sladoled,..

Manj je več

Eden izmed najbolj pogostih nasvetov ljudi, ki pogosto potujejo je, da je manj več. V prevodu to pomeni, da je smiselno obiskati samo par stvari, da se vzame čas in da se ne hiti s ciljem obiskati čim več znamenitosti. Uživanje v času in brez obveznosti, da se vidi vse kar se je planiralo. Najboljše si je sestaviti nekaj znamenitosti, ki jih nameravate obiskati. In potem prvo obiščete prvi, drugi, tretji,.. cilj. In če se ne pride do četrtega ali petega cilja, ker se je preveč uživalo v prejšnjih bo vse super.

Precej stvari je brezplačnih oziroma zelo poceni

Številna mesta ponujajo tako imenovani City-Pass s katerim lahko turisti brez plačila ali s popustom kupijo vstopnice za določene znamenitosti.

Nekateri ogledi znamenitosti so celo zastonj. Na primer:

  • London: Prost vstop v „The National Gallery“
  • Oslo: Prosti vstopi v „Bymuseet in Teatermuseet“ kot tudi „Interkulturelt Museet“ in v Slottsparken
  • Dublin: Prost vstop v muzeju „Chester Beaty Library

Barve so lepe

V primeru, da niste tip za muzeje ponuja arhitektura samih mest ter barve zgradb prav tako odlično zabavo. V Belfastu je zelo veliko risb in grafitov na stenah zgradb, Barcelona ponuja mojstrovine Gaudija, Dunaj ponuja prav tako mojstrovine odličnega Hundertwasserhausa, kot je razvidno na spodnji sliki.

Zavarovanje za tujino

Na potovanjih v tujino se najpogosteje dopustniki odločijo za Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Njena največja prednost je da zastonj. Njena največja slabost, da krije samo stroške obveznih zdravstenih blagajn v določenih državah, vendar ne v primerih, da tudi domačini plačujejo za določene stroške, da ne krije stroškov zdravstvenih storitev v vseh državah,.. Le redko katera država ima toliko brezplačnega v zdravstvu kot Slovenija. To se najbolj zavedajo tisti, ki poskušajo dobiti povrnjene vse stroške zdravljenja v tujini na račun Evropske kartice. Stroški se povrnejo v višini povprečne cene enakih storitev v Sloveniji. Strošek zdravstvenih storitev je v tujini večinoma višji, zato pogosto ni v celoti povrnjen... Zdravstveno zavarovanje za tujino tako le za nekaj evrov krije precej več in v primeru nezgode omogoča precej večjo finančno varnost. 

 

Možnosti