Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Nekaj pravil za najbolj ugodno in varno plačevanje na počitnicah

ČETRTEK, 12. junij 2014

V Sloveniji je še vedno najbolj priljubljeno plačilno sredstvo na počitnicah gotovina. Kreditne in debetne kartice so pa seveda na pohodu. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov za najbolj ugodno in varno glede plačevanja na dopustu.

Plačevanje z gotovino 

Gotovina je vsekakor praktična saj ni treba skrbeti o varnosti kreditnih kartic, ali sprejemajo kreditne kartice in drugih dejavnikih, ki se pogosto pojavljajo v povezavi s kreditnimi karticami. Pri večjih zneskih gotovine je na drugi strani nevarnost, da se gotovina ukrade ali izgubi. V primeru, da vzamete gotovine s sabo na počitnice je priporočljivo, da zamenjate denar v lokalno valuto v menjalnici. V primeru, da kupite kaj v trgovini in da vam oni preračunajo tečaj lahko pride do večjih razlik glede na menjalni tečaj. 

Plačevanje s kreditnimi karticami

Kreditne kartice so postale že sestavni del plačevanja tako, da jih sprejema večina trgovcev. Ker morajo trgovci v primeru, da vi kupite s kreditno kartico del zneska (od 2 do 5%) plačati banki oziroma podjetju, ki izdaja kreditne kartice se del trgovcev izogiba plačilu s kreditnimi karticami. Zato je priporočljivo imeti s sabo vedno nekaj gotovine. Prav tako trgovci sprejemajo samo določene kreditne kartice. Če jih imate več, vzamite vsaj 2 s sabo. Seveda upoštevajte varnostna pravila glede gesla in hrambe kreditnih kartic. Zapišite si na list papirja ali si shranite v mobilni telefon telefonske številke, ki jih morate poklicati v primeru, da vam ukradejo ali izgubite kreditne kartice. 

A je smiselno vzeti s sabo tudi debetno kartico (Maestro)?

Debetne kartice so plačilne kartice kjer je mogoče kupiti samo toliko kot je stanja na vašem transakcijskem računu. Mogoče jih je uporabljati tudi za plačilo v tujini. V tujini se uporabljajo bolj redko zaradi tehnologije. Obenem tudi zaradi varnosti, saj gre denar direktno iz vašega transakcijskega računa. In na koncu tudi zaradi praktičnosti, saj kupec nima nobenih stroškov pri nakupu s kreditno kartico. Smiselno jo je vzeti s sabo zaradi cenejšega dviga gotovine kot s kreditno kartico. Več o tem v naslednjem odstavku.

Dvig denarja na bankomatu v tujini. Kaj je ceneje, kreditna ali debetna kartica?

Kot je že bilo omenjeno imajo kreditne kartice veliko svojih prednosti in tudi nevarnosti. Kaj pa v primeru, da rabite nekaj gotovine in želite dvigniti denar na bankomatu. Ali je boljše, to je ceneje izbrati debetno (Maestro) ali kreditno kartico (MasterCard, Visa). Pri dvigih gotovine s kreditno kartico na bankomatu v tujini banke zaračunavajo v povprečju 5% provizijo. In minimalna provizija znaša okrog 8 evrov. Primerjava stroškov po kreditnih karticah vseh bank. Pri debetnih karticah (Maestro) so stroški dviga gotovine (evrov) na bankomatu v EU povečinoma enaki kot stroški dviga gotovine na bankomatih drugih bank. Primerjava stroškov dviga gotovine na bankomatih drugih bank v Sloveniji. V državah izven EU in drugih valutah kot je evro pa so stroški v povprečju okrog 1%, oziroma minimalno okrog 2 evra. Odvisno od posamezne banke. Pod črto; na počitnicah se bolj splača dvigovati gotovino na bankomatih z debetnimi karticami kot s kreditnimi karticami. 

 

Možnosti