Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

MasterCard ali Visa?

PETEK, 1. maj 2015

Kreditne kartice so že skoraj za večino prebivalcev razvitega sveta sestavni del potrošniškega življenja. Pri odprtju ali zamenjavi bančnega računa je zelo pogosto vprašanje bančnega uslužbenca ali boste imeli MasterCard ali Viso? 

 

Kakšni kartici sta sploh MasterCard in Visa?

MasterCard in Visa sta kreditni kartici z odloženim plačilom. To v praksi pomeni, da kupujete celi mesec na kredit, ki se potem plača konec meseca, ponavadi 28. v mesecu. Razlika glede na navadno bančno kartico (maestro kartico) je, da pri kreditni kartici ni potrebno imeti stanja na računu, dokler ne zapade plačilo, kar je kot je že omenjeno ponavadi 28. v mesecu.

A obstaja razlika med MasterCard in Visa?

Obe kreditni kartici služita enakemu namenu, kreditiranju nakupov. V ponudbi bank sta ponavadi obe kreditni kartici. Zelo redko je pri nas v ponudbi tudi American Express, ki je prav tako kreditna kartica razširjena po svetu. Razlika je v tem, da American Express sam izdaja kreditne kartice, MasterCard ali Visa se pa izdaja preko partnerske banke. V primeru, da vas na banki vprašajo katero bi izbrali in ne veste kaj storiti je dobro vedeti, da je v skoraj vseh primerih letni strošek naročnine, ugodnosti in vse ostalo enako pri obeh karticah. Prav tako je mogoče obe kartici uporabljati v večini trgovin, tako da glede uporabnosti ni večje razlike. Tako, da ne gre pri odločitvi MasterCard ali Visa za stroškovno ali analitično odločitev ampak za vašo preferenco.

Kakšne vrste MasterCard in Visa obstajajo?

Najbolj pogosta v uporabi je navadna kreditna kartica. Potem je tukaj še zlata kreditna kartica, ki je bolj prestižnega pomena. Za njo je potrebno imeti dovolj visok dohodek. Omogoča pa potem večji limit plačila. Obstajajo pa tudi predplačniške kreditne kartice, pri katerih se najprej naloži dobroimetje na kreditno kartico in šele potem se lahko plačuje. To se pogosto uporablja za nakupovanje preko spleta, ker se lahko zelo omeji koliko denarja je na voljo na kreditni kartici. Posojilna kreditna kartica je pa kot že samo ime pove posojilna, kar pomeni, da se nakup plačuje po obrokih. Se pravi, da se dobi kredit pri plačilu neke stvari, ki se ga potem mesečno odplačuje. 

Kakšen je strošek MasterCard ali Visa za potrošnike?

Banka preko katera je kartica izdana vam zaračuna strošek letne članarine. Stroški letne članarine se gibljejo pri navadnih kreditnih karticah od 12,50 EUR pa vse tja do 24 EUR. Seveda gre tukaj za enako ponudbo le cena je različna. Stroške letne članarine MasterCard in Visa lahko primerjate na primerjavi kreditnih kartic na varcuj24.si. Dodatnih stroškov potrošniki nimajo. Trgovec pri katerem se plača potem mora nakazat tudi preko 1% plačanega zneska nazaj banki pri katerem si je uredil plačila preko kreditnih kartic. Evropska komisija je posegla v to višine provizije.

EU je sprejela v letu 2015 (to more potrditi še Svet ministrov, do poletja naj bi prišlo do vseh potrebnih soglasij, da bi potem v jeseni to stopilo tudi v veljavo) nova pravila za kreditne kartice, ki bodo bolj zaščitila potrošnike. Tako bodo lahko stroški provizije pri nakupu s kreditno kartico od trenutnih preko 1% samo še največ 0,3%. Obenem bodo imetniki kreditih kartic odgovorni za škodo samo do 50 evrov namesto dosedanjih 150 evrov v primeru poneverb, zlorab in drugega. Več o tem na strani evropske komisije - kreditne in debitne kartice

Gotovina ali MasterCard/Visa?

Prej omenjeni visok odstotek, ki ga plača trgovec, ko potrošnik kupi s kreditno kartico določeno blago pomeni, da trgovec manj zasluži pri prodaji s kreditno kartico. Trgovci potem to rešujejo tako, da občasno v akcijah omogočajo dodatni popust na plačilo z gotovino. Cena blaga naj bi bila v veliki večini primerov enaka pri vsaki obliki plačila. 

Kaj ponujajo banke zraven samega plačevanja pri MasterCard ali Visa?

V primeru, da imate kreditno kartico ste dobili zraven nje tudi številne ugodnosti. Nekatere banke ponujajo zraven brezplačno nezgodno zavarovanje, nekatero brezplačno turistično zavarovanje, določene banke ponujajo ugodnosti pri nakupih,.. Kaj ponuja vaša banka si lahko ogledate v primerjavi ponudb kreditnih kartic na varcuj24.si.

 

Možnosti