Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Mestni potep po Grazu

TOREK, 29. julij 2014

Poletni čas je čas potovanj. Čeprav trenutno vreme ni preveč poletno so potovanja še vedno prijetna. Tokrat smo se potepali po drugem največjem avstrijskem mestu, Grazu. Oziroma po slovensko, Gradec. Graz ima skoraj vse, kar imajo velika mesta. Obenem ima, kot pravijo domačini južnjaški šarm. In po besedah domačinov je Graz najlepše mesto na svetu. Seveda to pravi veliko ljudi za svoje mesto.

Splošen vtis

Sklepna misel je, da gre za zelo prijetno majhno mesto. Kako smo prišli do tega pa v nadaljevanju.

Mestni turizem

Krajši vikend oddih vsekakor postaja vse bolj priljubljen način oddiha od vsakdanjega stresa. Graz je vsekakor mesto, ki se ga lahko ogleda in nauživa v enem vikendu. Še posebej, če ni večjih posebnosti v obliki kakšnih predstav, predstavitev ali česa drugega.

Kje se začne potep?

Vsekakor v starem delu mesta, ki ga odlikujejo urejene starejše hiše in številne priložnosti za nakupe. Je na seznamu UNESCO svetovne kulturne dediščine, kar priča o njegovem pomenu. Številne kavarne ponujajo možnost oddiha med potepanjem. Po kratkem potepu po centru mesta sledi še daljši potep na grad Schlossberg. Zelo strme stolpnice in vedno počasnejši koraki dajejo smisel besedam, da je bila ta grad ena izmed dveh utrdb v regiji, ki jih Turki niso uspeli zavzeti. Tudi Napoleonu ni uspelo. Je pa mu pozneje uspelo s podpisano mirovno pogodbo. Pogled na mesto z vrha je res vredno truda naporne hoje. Kot je prikazano na spodnji sliki, je na vrhu tudi stari čudovit stolp z uro, ki je hkrati tudi simbol mesta.

Prvi počitek je v mestnem parku

Le-ta je za vikend poln domačinov in tudi turistov, ki ležijo na travi in si nabirajo moči za nove obiske znamenitosti ali nove nakupe. Domačini izkoriščajo park za številne športne aktivnosti, kot so nogomet, frizbi, tudi joge je veliko. Veliko je mladih, ter tudi študentov iz tujine. Med drugim je tudi velik genij, Nikola Tesla študiral v Grazu.

Graz je bil evropska kulturna prestolnica v letu 2003

Tega leta je kot del evropske prestolnice kulture odprla svoja vrata tudi "hiša umetnosti", to je Kunsthaus. Pogled na mesto iz prej omenjenega Schlossberga poteka čisto normalno in lepo, dokler pogled ne zadene Kunsthaus. Je precej v središču mesta in je drugačno. Toda, ker gre svet vedno naprej je tudi pozitivno drugačno. Najboljši naziv te zgradbe je verjetno kar s strani arhitektov te zgradbe samih; prijazni vesolec.

Velika povezanost z Mariborjem

Tako kot se Štajerci redno odpravljajo v Gradec tako tudi prebivalci Gradca in okolice zelo pogosto pridejo v Maribor. Tako je na primer precej obiskovalcev tudi iz Gradca v mariborski Operi. Na splošno veliko prihajajo po nakupih ali na kavo. Večina avtomobilov ima tako naše vinjete.

Avstrija je največje nakupovalno središče v Evropi

In Graz je vsekakor poln priložnosti za nakupe. Ogromno trgovin, vse večje priznane blagovne znamke je mogoče najti in seveda tudi kupiti. Veliko je seveda tudi Slovencev, ki radi prihajajo po nakupe v Gradec. So pa v Avstriji trgovine ob nedeljah zaprte. Najbolj priznani arhitekt v Gradcu, ki je odgovoren za njihovo mestno dvorano v kateri so številni mednarodni koncerti je med drugim že skeptičen glede vseh teh nakupovalnih centrov. Tako je dejal, da trenutno načrtuje kako spremeniti nakupovalne centre v stanovanja, ki jih mestu primanjkuje. Je res že mogoče videti tudi zapuščeno nakupovalno središče.

Kot kaže ima pesem Shopping in Graz, skupine Rendez Vous iz leta 1987 še vedno svoj pomen in pravilnost. Čeprav so deli teksta sedaj že mimo, je osnovno vodilo še vedno enako. Za razliko, da je tedaj v Sloveniji vsega primanjkovalo sedaj pa očitno vse rabimo.

Če odhajate na pot v tujino ne pozabite na zdravstveno zavarovanje za tujino

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Primerjava ponudb turističnega zavarovanja po zavarovalnicah 

 

Možnosti