Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Najcenejše gorivo: Kako privarčevati pri dizlu in bencinu?

NEDELJA, 19. april 2015

Slovenci plačujemo skoraj povprečne cene goriva med EU državami. Edina težava je pri tem, da plačujemo najvišje cene med državami Srednje in Jugovzhodne Evrope s katerimi si delimo podobno stanje gospodarskega razvoja. Vsaj po ceni goriva smo prehiteli Avstrijo s katero se tako radi primerjamo. Zakaj je tako je jasno prikazano v tabeli obdavčitve goriv po državah. Kaj pa lahko danes storimo potrošniki, da privarčujemo pri gorivu? Ne veliko, nekaj pa že. Med drugim tisti, ki živijo v obmejnem pasu (Avstrija, Madžarska ali Hrvaška) lahko točijo gorivo pri sosedih, spremlja se lahko kakšne so spremembe cene goriva vsake dva tedna, ko se določijo nove cene goriv in se potem toči gorivo dan prej ali pozneje, bolj varčna vožnja pomeni manjšo porabo goriva, več se lahko uporablja mestni prevoz, če je to možno,...

Država pobira tako visoke trošarine, kot da bi Slovenija bila med gospodarsko najbolj razvitimi državami EU in bi si ljudje lahko privoščili tako visoke davke

Spodnja slika kaže, da so davki v končni ceni goriv skoraj na povprečni ravni znotraj EU (pri bencinu rahlo pod povprečjem; 61% v primerjavi z 62%, pri dizlu rahlo nad povprečjem; 56% v primerjavi z 55%. Torej smo znotraj povprečje in ni težav? Edina težava pri tem je, da vse države pred nami imajo višji gospodarski standard. In da precej držav za nami po obdavčitvi goriva ima višji gospodarski standard; Avstrija, Malta, Španija, celo imamo enako ali višjo obdavčitev kot Skandinavske države (Danska, Švedska ali Finska), v Nemčiji je dizel manj obdavčen in tako naprej. Spet smo pri tem, kar naši politiki ne razumejo. Država, to je gospodarstvo se mora razvijat in priti na stopnjo razvoja kot je v Nemčiji ali tako opevanih skandinavskih državah, da lahko potem pride do večje razporeditve premoženja preko davkov. Če so višji davki že od začetka je to eden izmed vzrokov, da se nam zgodi to kar se nam dogaja sedaj, ko so nas ujeli po BDP na prebivalca države, ki so bili daleč za nami (primer Slovaška ali Češka). 

Večja in bolj pregledna slika na spletni strani Evropske komisije

Spodnja slika prikazuje BDP na prebivalca po standardu kupne moči. Sicer pa plačujemo v končni ceni goriva enake ali višje davke kot skandinavske države, ki so daleč pred nami glede stopnje gospodarskega razvoja. Pri njih so sicer cene goriv višje, ker imajo trgovci še višje marže kot pri nas. 

Slovenija je ena izmed redkih držav kjer država določi znesek marže. Po podatkih Petrola naj bi marža trgovcev pri nas znašala 81% povprečne marže trgovcev v EU. Država je konec leta 2014 povišala marže trgovcem. Liberalizacija tržišča bi najverjetneje prinesla višje marže trgovcev. Država tako umetno določa cene trgovcem, da lahko bolj enostavno upravlja s ceno goriv preko trošarin. Višje marže trgovcem bi v tem trenutku hkrati pomenilo ali višje končne cene goriv ali nižje trošarine. Država ne želi ne eno ne drugo v tem trenutku. S sprostitvijo marž pa bi potem tudi imeli razlike med cenami po različnih ponudnikih goriv. 

Končna cena goriv je sestavljena iz cene goriva, ki se ji dodajo še marža trgovcev, prispevek za obvezne rezerve, dodatek za zagotavljanje prihrankov energije, prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije ter trošarine, taksa za CO2 in na koncu DDV. Pri tem je najbolj smešen del prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije. Ker država ni imela dovolj denarja za plačilo dobavljene elektrike številnim sončnim elektrarnam po subvencionirani ceni in ker ni hotela dodatno podražit elektrike je to kar prevalila v ceno goriva. Tudi pri letnih stroških elektrike so možni veliki prihranki - varcuj24.si

Cene naftnih derivatov se spremenijo vsakih dva tedna

Cene naftnih derivatov se oblikujejo vsakih 14 dni na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov. Cene se spreminjajo na podlagi cene goriv na mediteranski borzi, na podlagi gibanja dolarja v primerjavi z evrom in na podlagi trorašin, ki jih država stalno spreminja, da pride do želene končne cene goriv.

Vsi ti dejavniki vplivajo na oblikovanje končne cene goriv vsakih 14 dni. Razlike so večinoma manjše saj država tako uravnava preko trošarin. So pa bi bili že tudi primeri večjih odstopanj tako, da se splača spremljati napovedane spremembe cene goriv.

Zmanjšanje prodaje goriv v obmejnem pasu

Petrol v letnem poročilu za leto 2014 navaja, da so bile cene goriv v Sloveniji višje kot v obmejnih državah, razen Italiji.  To se je odrazilo na zmanjšani prodaji v obmejnem pasu. Prav tako navajajo, da med njihove prednosti pred konkurenco spada vodilni položaj v obmejnem pasu. To v praksi seveda velja samo za Italijo.

Koliko stanejo goriva je mogoče spremljati na spletni strani AMZS. Tukaj je mogoče spremljati tudi povprečne cene za obmejne države, ki imajo nižje cene goriva; Madžarska, Avstrija in Hrvaška. Pri tem je potrebno opozoriti, da je v Avstriji cena goriva na avtocesti tudi do 20% dražja kot v drugih krajih.

Ker lahko v Avstriji ima vsaka črpalka svojo ceno goriva je smiselno spremljati aplikacijo avstrijske variante AMZS - cene goriv po črpalkah v Avstriji. Ni vključenih vseh bencinskih črpalk ampak so vključene samo tiste, ki poročajo svoje cene. Ker je razlika v ceni goriv v Avstriji se seveda tudi poraja vprašanje glede razlike v kvaliteti. Opravljene študije kažejo, da ni razlik v kvaliteti in se lahko brez težav tudi točili cenejše gorivo. Ker se cene v Avstriji spreminjajo je narejenih več študij kdaj bi naj tankali najceneje. Najdražje je polniti rezervoar pred vikendi, petek je najdražji. Najcenejše pa naj bi bilo mogoče napolniti rezervoar v nedeljo. Podražitev goriv je možna samo ob 12 uri vsak dan. Pocenitev pa je lahko neomejeno. Zaradi tega nekateri priporočajo tankanje pred 12 uro. 

Prav tako kot v Avstriji so tudi na Hrvaškem cene goriva različne na različnih bencinskih servisih. Cene goriv se spreminjajo večinoma vsak teden ob torkih. Obstaja spletne stran, to je spletna aplikacija, ki omogoča pregled cen med benciskimi servisi, ki sodelujejo pri objavi cen. 

Kako privarčevati pri gorivu 

Obstaja veliko nasvetov kako privarčevati pri gorivu pri vožnji. Številne nasvete smo zbrali v enem članku - varcuj24.si

 

Možnosti