Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Nasveti za poceni avtomobilsko zavarovanje

PONEDELJEK, 11. november 2013

Lastniki avtomobilov vsako leto ponovno sklepamo avto zavarovanje. V nadaljevanju bomo podali nekaj nasvetov za čim cenejše avtomobilsko zavarovanje. Izpostavljamo točko, da nikoli avtomatsko ne obnovimo avto zavarovanja saj cene padajo. Priporočljivo je, da primerjamo cene avtomobilskega zavarovanja po zavarovalnicah. Izračun poceni avtomobilskega zavarovanja.

 

Avtomobilsko zavarovanje - Varčuj24

8 od 10 zavarovancev je lahko privarčevalo

132 evrov je povprečno privarčevan znesek

 

Nikoli avtomatsko ne obnovimo avtomobilskega zavarovanja

Ne bodimo prepričani, da imamo najbolj poceni avtomobisko zavarovanje. Cene se stalno spreminjajo. Najprej preverimo koliko bi plačali pri naši trenutni zavarovalnici. Po tem primerjamo še ostale zavarovalnice. Pred dobrim letoom dni je vstopila na zavarovalniški trg nova zavarovalnica – nemški Ergo. Prav tako so že obstoječe zavarovalnice ponudile nove blagovne znamke – wiz.si od Adriatic Slovenice, g24.si od Generalija in hi3 od Zavarovalnice Maribor. Tukaj gre za spletne blagovne znamke, ki so cenovne zelo konkurenčne. Na koncu spet preverimo ali bi nam naša obstoječa zavarovalnica ponudila enake ali boljše pogoje. Zavarovalnice se v trenutni gospodarski situaciji borijo za vsako stranko. Tako da imate veliko moč. Izkoristimo jo.

Cene zavarovanja avtomobila padajo

Pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti so v letu 2013 zavarovalnice pobrale 8,3% manj zavarovalnih premij. Pri kasko avtomobilskem zavarovanju pa 5,4% manj zavarovalnih premij. In večina tega padca premij gre na račun znižanja cen avtomobilskega zavarovanja. To je še dodatna spodbuda da primerjamo zavarovalnice in privarčujemo.

Dobro premislimo katero zavarovanje avtomobila res rabimo

Konec leta 2012 je 48% vseh registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji bilo starih 9 ali več let. 31% vseh registiranih osebnih avtomobilov v Sloveniji je pa bilo starih 12 ali več let. In le ti so vsekakor v velikem številu primerov primerni za zavarovanje samo avtomobilske odgovornosti (AO).

AO je obvezno zavarovanje, ki krije škodo, ki se nenamerno povzroči na drugem avtomobilu, objektu in stvareh ostalih udeležencev v prometu. Obenem krije škodo, ki jo zaradi telesnih poškodb utrpijo druge osebe. Za osebne škode znaša zakonsko predpisan znesek 5.000.000 evrov, za stvarne škode pa 1.000.000 evrov.

AO torej ne krije nič na našem avtomobilu. Gre za najbolj poceni obliko avtomobilskega zavarovanja.

Bodimo odkriti pri sklepanju zavarovanja

Podatki, kot so pretekli škodni dogodki zavarovalnice lahko preverijo. Da ne priznamo, da bo avto vozil še mlad voznik je zelo veliko tveganje, ki nas na koncu lahko stalo veliko denarja. Podano število prevoženih kilometrov je sicer ocena ampak naj bo čim bolj realna. V primeru nezgode in stroških popravila se zabeleži tudi število kilometrov na števcu. Zavarovalnica ima potem različne možnosti, ki jih uveljavi zoper našo zavarovalno polico. V primeru, da se preselimo to sporočimo naši zavarovalnici. Saj pri nekaterih zavarovalnicah kraj bivanja vpliva na višino naše zavarovalne premije. Na splošno je pravilo, da se v mestih plača več.

Odbitna franšiza

Odbitna franšiza pomeni, da bomo plačali nižjo ceno zavarovanja vendar bomo sami krili stroške do franšiznega zneska. S tem prevzamemo tveganje, da na koncu plačamo zavarovanje in v primeru škode do tega franšiznega zneska še sami prevzamemo stroške. Če ne bomo imeli škode bomo privarčevali sicer bomo pa lahko na koncu imeli še večje stroške.

Enkratno plačilo se splača

V primeru, da imamo ob sklepanju zavarovanja na voljo dovolj denarja se vsekakor odločimo za enkratno plačilo. To nam omogoča popust. Le ta je različen med zavarovalnicami in se giblje med 3 in 6%.

Zelo redka vožnja

V tujini je splošna praksa, da imamo stranke na voljo številne možnosti, da na koncu najdemo najboljšo za nas. Pri nas se je tako pojavila pred kratkim ena praksa iz tujine in sicer so stroški zavarovanja avta vezani na število prevoženih kilometrov. Trenutno jo ponuja samo Zavarovalnica Tilia preko produkta Moj Avtokm

 V primeru, da letno prevozimo malo kilometrov je ta zavarovalni produkt ena izmed možnosti.

 

 

Možnosti