Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Ne pozabite, da s prvim februarjem velja le nova vinjeta

ČETRTEK, 28. januar 2016

S prvim februarjem bo tako tako kot vsako leto potrebno za vožnjo na avtocesti imeti novo vinjeto. Zbrali smo nekaj podatkov o tem od kdaj do kdaj velja vinjeta, koliko stane in druge pomembne podatke glede vinjet.

Bolj se splača nakup vinjete kot plačati kazen

Nova letna vinjeta za avtomobile stane 110 evrov. Kazen za vožnjo brez vinjete na avtocesti oziroma hitri cesti pa je od 300 do 800 evrov. Vinjeta velja od decembra do meseca februarja, to je 14 mesecev. Novo vinjeto je potrebno imeti vedno s prvim februarjem. Zraven letne vinjete so za avtomobile na voljo še tedenska (15 evrov) in mesečna vinjeta (30 evrov). 

Bodite pozorni na pravilno namestitev vinjete

Po odstranitvi zaščitne folije namestite vinjeto na notranjo stran vetrobranskega stekla, tako da je jasno vidna od zunaj. Vinjeta je veljavna le tedaj, ko je pravilno nameščena na vozilu. Če se vinjeta pri namestitvi poškoduje je ne poskusite odstraniti ampak pokličite (080 15 03 ali +386(0) 151 88 350) in se dogovorite glede nadaljnjih postopkov. Možnost reklamacije vinjete je 30 dni od nakupa.

Kako privarčevati za vinjeto

Ker ima velik del voznikov tudi vinjeto je v mesecu januarju mogoče zaslediti veliko ponudbo raznih izjemnih ponudb (ponarejene vinjete), ki se vam nikakor ne izplača. Številna podjetja poskušajo izkoristiti potrebo po vinjeti, da bi prodala nekaj dražje kot dobite pri drugih ponudnikih ali da zraven prodajo še nekaj kaj ne rabite. Raje primerjajte ponudbe avtomobilskih zavarovanj in tako privarčujte.

Avstrijska vinjeta veljavno enako kot slovenska ampak cenejša

Avstrijska vinjeta za avtomobile za leto 2016 stane 85,70 evra. Kazen za vožnjo brez vinjete je 120 evrov. 

Možnosti