Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Nevarna vožnja brez avtomobilskega zavarovanja

ČETRTEK, 3. april 2014

Zaradi težkih gospodarskih časov je vsak strošek velik strošek. Avtomobilsko zavarovanje seveda ni izjema. Zraven legalnih načinov znižanja stroškov avtomobilskega zavarovanja kot je primerjava cen zavarovalnic, odločanje za samo tista kritja, ki se jih res rabi,... je vse bolj pogosta tudi vožnja brez avtomobilskega zavarovanja.

 

Vsak lastnik avtomobila mora skleniti avtomobilsko zavarovanje

Za vsako vozilo, ki je v prometu moraj imeti lastnik avtomobila sklenjeno avtomobilsko zavarovanje. Avtomobilskega zavarovanja ni več potrebno imeti, ko je avtomobil odjavljen iz prometa in so vrnjene registrske tablice.

Potrebno je imeti sklenjeno vsaj obvezno avtomobilsko zavarovanje 

Obvezno avtomobilsko zavarovanje oziroma zavarovanje avtomobilske odgovornosti - AO krije škodo, ki se povzroči nenamerno. in sicer pri osebah do 5.000.000 EUR in pri stvareh do 1.000.000 EUR. Obvezno avtomobilsko zavarovanje pa ne krije nobene škode na lastnem avtomobilu.

Kakšno je tveganje vožnje brez avtomobilskega zavarovanja

V primeru povzročene škode je oseba brez avtomobilskega zavarovanja lahko dolžna tudi več milijonov evrov. In za škodo odgovarja neomejeno z vsem svojim premožnjem.

V primeru, da posameznik ne sklene vsaj obveznega avtomobilskega zavarovanja je zagrožena kazen 500 EUR. V primeru, da oseba po prenehanju avtomobilskega zavarovanja, ko je prometno dovoljenje še veljavno ne odjavi vozila iz prometa in ne vrne registrskih tablic je ta oseba tudi v prometnem prekršku.

Zagrožena kazen za vožnjo z avtomobilom, ki ni registriran ali mu je registracija potekla pred več kot 30 dnevi pa je 500 EUR.

Kako do čim cenejšega avtomobilskega zavarovanja

Zavarovanci imajo veliko moč saj se zavarovalnice borijo za vsako stranko. Vsaj teden ali dva pred tem, ko poteče zavarovalna polica avtomobilskega zavarovanja je smiselno kontaktirati svojega zavarovalnega zastopnika za nov izračun. Ob tem mu je seveda potrebno omeniti, da se razmišlja o zamenjavi zavarovalnice. Naslednji korak je pridobivanje ponudb večih zavarovalnic. V dobi spleta je to mogoče narediti že preko interneta. Spletna primerjava avtomobilskih zavarovanj - Varčuj24. Smiselno je pridobiti še vsaj 2 ponudbi s strani zavarovalnih zastopnikov, ki včasih ponujajo še boljše pogoje. Potrebno je razmisliti katera zavarovanja res rabite. Pri starejših avtomobilih je večinoma dovolj samo obvezno avtomobilsko zavarovanje (AO). Le to je precej cenejše kot delni kasko. Primerjava obveznega avtomobilskega zavarovanja po zavarovalnicah Varčuj24. Seveda je odločitev o tem ali se odločite samo za obvezno avtomobilsko zavarovanje odvisna ali ste pripravljeni prevzeti tveganje nase v primeru škode. Več o tem na Primerjava ponudnikov obveznega avtomobilskega zavarovanja Varčuj24.

 

Možnosti