Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Obrestne mere pri depozitih še vedno zelo nizke

SOBOTA, 14. april 2018

Obrestne mere pri depozitih so sedaj že več let na zelo nizki ravni. Ob rasti inflacije je tako realna donosnost pri depozitih negativna. V ZDA smo že priča rasti obrestnih mer v Evropi pa temu še ni tako.

Informativni izračun elektrike v 2018

V zadnjih letih so se obrestne mere pri depozitih stalno zniževale. V zadnjem času se je ta trend ustavil in so se obrestne mere na depozite stabilizirale na nizkih ravneh.

Ob začetku finančne krize v letu 2008 so se stroški zadolževanja močno povečali. Posledično je prišlo do močne rasti obrestnih mer na depozite. Z začetkom reševanja finančne krize so centralne banke omogočile rešitev pred novo depresijo z zastonj denarjem, kupovanjem obveznic podjetij za povečanje likvidnosti in drugimi rešitvami katerih skupnih imenovalec je bil zastonj denar. Posledično je prišlo do močnega znižanja obrestnih mer na depozite v zadnjih letih. Sedaj obrestne mere na depozite že nekaj časa ostajajo na podobnih ravneh.

V ZDA je že prišlo do rasti obrestnih mer na depozite. V Evropi še nekaj časa ni za pričakovati večjih rasti obrestnih mer na depozite.

V ZDA je v zadnjem času prišlo do rasti obrestnih mer in je tako že mogoče dobiti od 1,5% do 2% obrestno mero pri enoletnem depozitu. V Evropi je ključna obrestna mera še vedno pri 0%. Posledično so najvišje obrestne mere na enoletne depozite pri 0,2 do 0,3%. Pri tem je inflacija na letni ravni okrog 1,2%. Tako da je realna donosnost negativna. Napovedi so, da bi lahko trimesečni Euribor do leta 2020 porasel na 0,4% iz trenutne ravne -0,3%. To kaže tudi na to da se pričakuje rast obrestnih mer in posledično tudi do rasti obrestnih mer na depozite. Glede na pričakovanja bo pot do normalizacije obrestih mer, oziroma vsaj do višjih obrestnih mer na enoletne depozite kot je inflacija še dolga. Informativni izračun obrestnih mer na depozite v letu 2018

O Varčuj24

Varčuj24 je spletna stran za primerjavo ponudb zavarovalnic, bank in distributerjev elektrike. Spletno stran ustvarjamo s ciljem, da pripomoremo potrošnikom k boljšim in bolj ugodnim odločitvam glede produktov kot so zavarovanja, depoziti, paketi elektrike in drugo. Želimo prikazati številke za marketingom ponudnikov. Mnoga leta so bile tile trgi popolnoma nepregledni. Vsekakor je čas, da se to spremeni. Temu poskušamo pridodati tudi mi. Ob primerjavi ponudnikov lahko letno privarčujete tudi več kot 500 evrov pri fiksnih stroških.

Možnosti