Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Poraba elektrike: Kilovatna ura - 1 kWh

TOREK, 16. avgust 2016

Pri ceni električne energije se računa poraba na kilovatno uro - 1 kWh. Pri primerjavi ponudb elektrike na varcuj24.si je potrebno podati porabo v kWh. Sicer je poraba napisana na zadnjem računu. Štiričlanska družina porabi okrog 5.000 kWh letno. V nadaljevanju bomo predstavili kaj dejansko pomeni poraba kilovatne ure.

Informativni izračun elektrike

Kaj je kilovatna ura (1kWh)

Kilovatna ura je fizikalna enota za energijo. Ena kilovatna ura ustreza, ki ga opravi porabnik z močjo 1kW v 1 uri. Kilovat (kW) je enota za moč stroja.

Formula za za kilovatno uro: moč * čas (1kWh = 1 Kilovat * 1 ura).

Praktični primeri porabe - 1 kWh

V tabeli bomo predstavili nekaj primerov porabe kilovatne ure.

91 ur branja z varčevalno sijalko
1 uro sesanja
Priprava kosila za štiri osebe na električnem štedilniku
50 ur dela na računalniku
7 ur gledanja TV
15 srajc zlikanih
Eno pranje perila pri 60 stopinjah

Seveda so te številke samo okvirne saj so odvisne od električnega aparata, ki ga imate. Novejši aparati porabijo precej manj elektrike kot starejši. Novejši aparati porabijo manj energije in so obenem bolj ekološki. 

Načini kako lahko privarčujete pri elektriki

Kot je že bilo omenjeno je smiselno kupiti novejše električne naprave, ki omogočajo velike prihranke pri porabi elektrike.

Zraven tega je treba biti pozoren, če imate dvotarifni števec na manjši in višjo tarifo. Nižja tarifa se obračunava od 22.00 do 6.00 ure ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan od 0.00 do 24.00 ure. Cena elektrike je v manjši tarifi skoraj polovica nižja kot v višji tarifi. 

Primerjajte ponudbe dobaviteljev električne energije na varcuj24.si in privarčujte tudi 100 evrov na letni ravni pri elektriki.

Še več nasvetov:

Kako privarčevati pri električni energiji v kuhinji

A ste vedeli, da dva milimetra ledu v hladilniku in zamrzovalniku povzroči povečano porabo elektrike tudi za 15%. Odtalite hladilnik in zamrzovalnik še pred začetkom višjih temperatur. Hladilnik odtalite tako, da pustite odprta vrata pri izključenem hladilniku. Obenem bodite pozorni na nastavljeno temperaturo v hladilniku in zamrzovalniku. V hladilniku je dovolj temperatura v višini 7 stopinj in v zamrzovalniku minus 18 stopinj.

Pri kuhanju na električnem štedilniku bodite pozorni, da kuhate na kuhalni plošči, ki je enaka površini posode za kuhanje sicer se izgubi precej energije. Prav tako uporabljajte pokrov za kuhanje, ker se tako potroši manj energije pri kuhanju. Za vretje vode se porabi na primer 1/3 manj električne energije.

Kako privarčevati pri uporabi pralnega stroja in sušilca

Uporabljate pralni stroj pri nižji temperaturi. Napolnite pralni stroj pri pranju in tako privarčujte pri elektriki s tem, da je potrebno manj krat uporabljati pralni stroj. Namesto uporabe sušilca se poleti lahko uporablja naravni sušilnik - sonce.

Izklop naprav iz elektrike

Na račun varnosti, pa tudi na račun varčevanja, je smiselno, da se naprave izklopijo iz elektrike in tudi iz načina stanje pripravljenosti.

Možnosti