Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Premija avtomobilskega zavarovanja v izbranih Evropskih državah

SREDA, 14. maj 2014

Pri avtomobilskih zavarovanjih ima Slovenija določene posebnosti glede na druge trge. Med njimi so, da smo evropski rekorderji po zavarovanju svojega avtomobila, velik del obnovitev zavarovanj pri obstoječih zavarovalnicah namesto primerjanja ponudb, zelo velik del kasko zavarovanj, velika navezanost na zavarovalnega zastopnika,... Pri premijah avtomobilskega zavarovanja na prebivalca smo pa nekje v povprečju. 

Premija avtomobilskega zavarovanja na prebivalca

Zaradi tega, ker se podaja podatek na prebivalca je potrebno upoštevati nekaj dejavnikov. In sicer je seveda ob številu prebivalcev zelo pomemben dejavnik tudi motorizacija v določeni državi. Podatki kažejo, da ima približno polovica prebivalcev v najrazvitejših državah avtomobil. In Slovenija spada v to povprečje. Seveda obstajajo tudi izjeme kot je na primer Italija, kjer ima 60% prebivalcev avtomobil. Ob tem je zelo pomemben podatek tudi razvitost države. Gospodarsko bolj razvite države imajo večji delež novejših avtomobilov, s tem več kasko zavarovanj in posledično večji obseg premij avtomobilskega zavarovanja.

Podatki premija na prebivalca so iz leta 2012

Avstrija 350 EUR
Italija 341 EUR
Nemčija 274 EUR
Slovenija 244 EUR
Grčija 139 EUR
Hrvaška 114 EUR 
Madžarska 52 EUR

 

Z gospodarsko krizo so se trendi nekoliko spremenili

Prišlo je do večje razlike v trendu med državami, ki so bolj občutile gospodarsko krizo in drugimi, ki je niso v taki meri (na primer Avstrija, Nemčija,..). V državah, kjer je slaba gospodarska situacija zavarovalne premije še naprej padajo. Med tem, ko so zavarovalne premije v državah, ki niso toliko občutile gospodarsko krizo ob izbruhu krize nekoliko upadle, a sedaj spet naraščajo. 

Dobičkonosnost avtomobilskih zavarovanj v Sloveniji je precej višja kot v tujini

Slovenske zavarovalnice ustvarjajo še naprej dobiček na avtomobilskih zavarovanjih. Predvsem na obveznem avtomobilskem zavarovanju je dobiček največji. Na drugih trgih v tujini, kot na primer Nemčija, Madžarska,.. ustvarjajo zavarovalnice izgubo pri avtomobilskih zavarovanjih. In to že več let zapored. V Nemčiji je tako že prišlo do dviga premij za avtomobilsko zavarovanje. Avtomobilsko zavarovanje se gleda kot vstopna točka do posameznega zavarovanca. Z drugimi sklenjenimi zavarovanji se potem ustvarjajo dobički. Obenem imajo zavarovalnice velike naložbene portfelje; obveznice, delnice, depozite,.. iz katerih ustvarjajo prihodke in tako pokrivajo izgube pri poslovanju. V Sloveniji zavarovalnice ustvarjajo dobiček na obeh straneh; pri zavarovanju in na portfelju.

Primerjava cen obveznega avtomobilskega zavarovanja na Varčuj24

Viri: Varčuj24, Slovensko zavarovalno združenje

 

Možnosti