Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Pri bančnem računu lahko privarčujete 100 evrov letno. Uvedba bančnih paketov bo omogočila še večje zaslužke bankam. Potrošniki imajo možnost zamenjati banko.

SOBOTA, 6. april 2019

Banke so v letu 2018 ponovno podražile svoje storitve. Zraven tega so banke začele z uvajanjem bančnih paketov. Le ti so večinoma ugodni za same banke in njihove dobičke ter le manjši del potrošnikov. Z zamenjavo banke ali paketa lahko bančni komitenti privarčujejo tudi 100 evrov ali več letno.

Informativni izračun elektrike v 2019

Banke so v letu 2018 ponovno močne podražile večino svojih storitev

Po podatkih varcuj24.si, kar potrjujejo tudi podatki Banke Slovenije so banke v povprečju podražile vse bančne storitve razen plačil preko elektronske banke. Največje podražitve so bile pri plačilu na bančnem okencu (18%), pri plačilih z direktno obremenitvijo (8%) in drugih. Po zadnjih podatkih Banke Slovenije za prva tri četrtletja leta 2018 so neobrestni prihodki (provizije bank) v skupnih prihodkih bili na daleč najvišji ravni v zadnjih petih letih. To kaže na pomen raznih provizij za banke in zakaj je pomembno, da so potrošniki aktivni in ne pasivni. Pasivnost omogoča bankam, da dvigujejo stroške brez, da bi čutile posledice. Kot navaja Banka Slovenije: ˝Banke so v zadnjih letih ob vztrajanju okolja nizkih obrestnih mer in zmanjševanju neto obrestnih prihodkov večjo pozornost namenjale ustvarjanju neto neobrestnih prihodkov.˝ Kot smo omenili so v obdobju nizkih obrestnih mer, neobrestni prihodki, to so razne provizije za banke še bolj pomembni vir prihodkov. Posledično je za pričakovati še naprej razne podražitve bančnih storitev.

Z uvedbo bančnih paketov želijo banke še povečati svoje dobičke

Kot navaja Banka Slovenije: ˝Dobiček pred obdavčitvijo je na ravni bančnega sistema v prvih treh četrtletjih leta 2018 znašal 422 mio EUR. Medletno se je povečal za 14 %, do konca septembra 2018 pa je skoraj že dosegal lanskega (444 mio EUR).˝ Banke povečujejo svoje dobičke tudi kot je bilo prej omenjeno zaradi višjih provizij, ki jih zaračunavajo svojim strankam. Trenutno so banke začele z uvajanjem bančnih paketov. Na varcuj24.si smo dodali v primerjavo stroškov bančnih računov tudi razne nove bančne pakete, ki jih ponujajo banke. Glede na ponudbo ocenjujemo, da so novi paketi primerni le za peščico uporabnikov. Povprečni bančni komitenti bodo po naših ocenah plačevali na letni ravni več svoji banki. To bo omogočilo bankam še večje zaslužke potrošnikom pa večje stroške. Banke v pakete vključujejo razne dodatne stvari, ki jih potrošniki ne rabijo ali jih že imajo. Gre za podobno idejo kot jo imajo razni ponudniki pri turističnih namestitvah. V paket vključijo razne dodatne stvari, ki jih potrošniki ne rabijo/ne bodo uporabljali in posledično dvignejo ceno in potem ponudijo popust na visoko ceno paketa.

In kaj lahko storijo bančni komitenti?

Glede na naše izračune lahko potrošniki privarčujejo tudi 100 evrov ali več z zamenjavo banke ali paketa. Primerjava stroškov bančnih računov na varcuj24.si. Za potrošnike, ki (skoraj) ne uporabljajo storitev na bančnem okencu ponujajo razne banke elektronske bančne pakete s kateri je mogoče veliko privarčevati. Zraven tega so že pri navadnih paketih nekatere banke precej cenejše od drugih. Zamenjava banke je enostavna. Po odprtju računa pri novi banki le ta za vas uredi skoraj vso delo. V dogovoru z vami vaša nova banka zapre vaš račun pri prejšnji banki, odpre trajna naloge in direktne obremenitve na podlagi podatkov poslanih iz vaše prejšnje banke, sporoči številko vašega novega računa delodajalcu,..

O Varčuj24

Varčuj24 je spletna stran za primerjavo ponudb zavarovalnic, bank in distributerjev elektrike. Spletno stran ustvarjamo s ciljem, da pripomoremo potrošnikom k boljšim in bolj ugodnim odločitvam glede produktov kot so zavarovanja, depoziti, paketi elektrike in drugo. Želimo prikazati številke za marketingom ponudnikov. Mnoga leta so bile tile trgi popolnoma nepregledni. Vsekakor je čas, da se to spremeni. Temu poskušamo pridodati tudi mi. Ob primerjavi ponudnikov lahko letno privarčujete tudi več kot 500 evrov pri fiksnih stroških.

Možnosti