Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Prometna nesreča v tujini. Kaj storiti?

PONEDELJEK, 7. julij 2014

Poletni čas je čas dopustov in potovanj. Velika večina potovanj se opravi, kar z avtomobilom. Kaj pa, če se zgodi prometna nesreča v tujini; kaj storiti, na koga se obrniti in še več v nadaljevanju.

Evropsko poročilo o prometni nezgodi

Kaj je evropsko poročilo o prometni nesreči?

Evropsko poročilo je obrazec, ki ga izročajo zavarovalnice zraven zavarovalne police avtomobilskega zavarovanja. Namenjeno je izdelavi poročila o prometni nesreči v kateri je nastala samo manjša premoženjska škoda, kadar ni prišlo do telesnih poškodb in kadar so se udeleženci sporazumeli o krivdi. V tem primeru, da to vse velja, ni potrebno poklicati policije ampak se lahko udeleženca prometne nezgode sama dogovorita in izpolnita ta obrazec.

Namen evropskega poročila o prometni nesreči

Evropsko poročilo udeleženca prometne nesreče izpolnita zaradi ugotovitve dejstev prometne nesreče. Tako je opis prometne nezgode, to je narisan potek na obrazcu nujno potreben. Soglasje o prometni nezgodi, to je kaj se je zgodilo je nujna sestavina poročila. Nezgodo je priporočljivo čim bolj podrobno opisati in pridobiti podpis soudeleženca prometne nezgode. Da pozneje ne bi prišlo do spremembe mnenj in s tem novih težav. Prav tako je zelo priporočljivo poslikati prometno nesrečo. Tudi določene meritve, zavorne poti, razdalje od črt in drugo so zelo uporabne.

Kaj narediti z izpolnjenim in podpisanim poročilom

Kot je že bilo omenjeno evropsko poročilo o prometni nezgodi dajejo zavarovalnice ob podpisu zavarovalne police. Evropsko poročilo je poenoteno po državah Evrope. Tako, da imata udeženca iz različnih držav enako poročilo. Le vsak v svojem jeziku. Tako, da si lahko prevajata soudeleženca prometne nezgode, če pride do določenih nejasnosti. Po izpolnitvi je potrebno poročilo čim prej dostaviti zavarovalnici pri kateri ima povzročitelj zavarovan avtomobil. Da se potem lahko uveljavlja odškodninski zahtevek.

Kaj pa, če se evropsko poročilo ne izpolni pravilno?

V primeru, da evropsko poročilo o prometni nezgodi za zavarovalnice ne bo zadovoljivo izpolnjeno lahko zavarovanec pri Slovenskem zavarovalnem združenju poizve o zavarovanju tujega vozila. Obenem bo zavarovanec prejel podatek o kontaktni osebi, ki zastopa tujo zavarovalnico v Sloveniji. Pri tej osebi bo naredil naslednji korak glede odškodninskega zahtevka. Celoten proces poteka v slovenskem jeziku. Kontaktna oseba, oziroma pooblaščenec tuje zavarovalnice ima potem tri mesece časa za odgovor, to je ponudbo za poravnano ali razlog za zavrnitev (sporna odgovornost, odgovornost ni bila natančno ugotovljena,...).

V primeru, da je soudeleženec prometne nesreče izven EU je potrebno pridobiti kopijo zelene karte

Vozniki morajo ob vstopu  v nadaljevanju naštete države obvezno predložiti veljavno zeleno karto: Albanija (AL), Bosna in Hercegovina (BIH), Belorusija (BY), Iran (IR), Izrael (IL), Maroko (MA), Moldavija (MD), Črna gora (MNE), Rusija (RUS), Tunizija (TN), Turčija (TR) in Ukrajina (UA). V primeru prometne nezgode pa je potrebno pridobiti kopijo zelene karte. V primeru, da ni mogoče pridobiti kopije je potrebno prepisati vse podatke in priporočjivo je še fotografirati zeleno karto.

V primeru hujše prometne nezgode pa pokličite policijo

Torej v primerih, ki se razlikujejo od prej naštetih, to je, da gre za hujšo prometno nesrečo pa je potrebno poklicati policijo. Le ta bo opravila ogled in bo izdala zapisnik, ki bo potem osnova za zavarovalnici. 

 

Možnosti