Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

RTV SLO - Nižje položnice za elektriko? Skupinski nakup bo najmanj tlakoval pot do tja.

TOREK, 9. september 2014

[ … ]

Prav avstrijski primer pa izpostavljajo na primerjalni spletni strani ponudb zavarovalnic, bank in distributerjev elektrike Varčuj24, kjer to akcijo sicer pozdravljajo, a svarijo pred izkušnjo iz te države, ki je po njihovih trditvah negativna.

Že pred začetkom akcije so pozvali ZPS, da zagotovi čim večjo preglednost s tem, da navede, kje je mogoče preveriti ponudbe distributerjev elektrike, saj opozarjajo, da Agencija za energijo od uveljavitve novega energetskega zakona iz marca letos primerja le še osnovne ponudbe brez akcijskih in drugih posebnosti, kar je v zdajšnjem času akcij premalo za celoten pregled trga.

Pojasnjujejo, da bi avstrijski uporabniki privarčevali precej več, če bi se odločili za obstoječo ponudbo na trgu kot za tisto v akciji avstrijske zveze potrošnikov in podjetja PrizeWize, ki je bila konec leta 2013, rezultati pa so bili znani na začetku letošnjega leta.

Princip delovanja je bil enak kot v Sloveniji, sprva se je prijavilo 260.000 gospodinjstev, pogodbo pa jih je nazadnje sklenilo 100.000. Avstrijska primerjalna spletna stran Durchblicker je nazadnje izračunala, da bi uporabniki privarčevali povprečno še 65 odstotkov več (pri elektriki 40 odstotkov in pri plinu 86 odstotkov), če bi primerjali ponudnike, preden so podpisali pogodbo za zamenjavo dobavitelja.

"S to akcijo uporabniki niso dobili najcenejšega ponudnika, saj so dobavitelji, ki niso zmagali na dražbi, znižali ceno za zahtevano visoko provizijo zveze potrošnikov in podjetja PrizeWize. Tako so ponudili cene, ki so bile precej ugodnejše, kot je bila cena ponudbe zveze potrošnikov po dražbi," komentira Reinhold Baudisch, direktor največje spletne strani v Avstriji za primerjavo ponudnikov elektrike.

[ … ]

Akcija kot pot do ugodnejših ponudb
Uporabnikom pri Varčuj24 sicer vseeno svetujejo, da se priključijo akciji, ker bo večje število omogočilo nižjo ceno in obenem povečalo konkurenco med dobavitelji, saj bo očitno, da so uporabniki pripravljeni prestopiti k ponudniku z najboljšo ponudbo.

Dodajajo le, naj, preden podpišejo pogodbo, preverijo še ponudbe drugih ponudnikov elektrike prek Agencije za energijo ali primerjalnih spletnih strani.

 

Članek je bil objavljen 7. septembra 2014 na spletni stani RTV SLO.

 

Možnosti