Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Slovenci med najslabšimi v EU po poznavanju primerjalnih spletnih strani

SOBOTA, 26. december 2015

Študija Evropske komisije, v kateri smo sodelovali s podatki tudi na varcuj24.si kaže na to, da potrošniki v Sloveniji zelo slabo poznajo primerjalne spletne strani. Med 28 državami evropskega območja je samo 17% anketiranih v Sloveniji reklo, da pozna primerjalne spletne strani kot je tudi varcuj24.si zelo dobro. To predstavlja četrto najslabše mesto med 28 EU državami. 

Primerjalne spletne postajajo vse bolj popularne

Primerjalne spletne strani so postale že del vseh pomembnejših odločitev pri nakupu določenega produkta ali storitve. Primerjava finančnih produktov kot so avtomobilsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za tujino, bančni račun, depozit, stanovanjski kredit, elektrika, plin in številnih drugih produktov, ki so v večini primerov standardizirani produkti omogoča potrošnikov, da uresničijo svojo največjo moč, to je kateremu ponudniku bodo dali svoj težko zaslužen denar. Večji pregled nad produkti, cenami, zadovoljstvom drugih kupcev omogoča, da se gospodinjstva odločajo bolj preudarno in s tem povečuje konkurenco med ponudniki.

Primerjalne spletne strani se najbolje poznajo v Veliki Britaniji, Nizozemskem in Italiji. Najslabše pa se poznajo v Sloveniji, Malti, Litvi in Cipru.

Potrošniki z uporabo primerjalnih spletnih strani povečujejo konkurenco med ponudniki. Inercija in pasivnost gresta najbolj v korist starim, velikim ponudnikom, ki tako ohranjajo visoke dobičke na račun tega, da imajo potrošniki predrage pakete. To je trenutno zelo razvidno na primer pri električni energiji, kjer so klasični paketi tudi do 100 evrov dražji kot novi paket. Pri tem je zanimivo, da dobavitelji elektrike ponujajo nove pakete po precej nižjih cenah in ohranjajo visoke cene pri klasičnih paketih, ki jih še vedno ima okrog 80% odjemalcev elektrike v Sloveniji.

Tabela poznavanja primerjalnih spletnih strani po državah

Država

Dobro poznam primerjalne spletne strani
Velika Britanija 55%
Nizozemska 50%
Italija 45%
Češka 44%
Nemčija 43%
EU 28 40%
Slovenija 17%
Malta 16%
Litva 13%
Malta 11%

Statistični podatki kažejo, da primerjalne spletne strani bolje poznajo moški, izobraženi in stari med 25 in 44 let

Po opravljenih anketah poznajo bolje primerjalne spletne strani:

  • moški: 45% jih je reklo, da dobro poznajo primerjalne spletne strani v primerjavi z 33% žensk, 
  • višje izobraženi: 45% višje izobraženih je reklo, da poznajo dobro primerjalne spletne strani v primerjavi z nižje izobraženi kjer je reklo, da dobro poznajo primerjalne spletne strani samo 27% anketiranih,
  • pri starostnih skupinah najbolje poznajo primerjalne spletne strani tisti, ki so stari med 25 in 44 let
  • pri premoženjskem stanju pa prav tako najbolje poznajo spletne strani tisti, ki so bolj premožni, 52% anketiranih v primerjavi z tistimi, ki težko shajajo skozi mesec, 34%.

 

Viri podatkov: Evropska komisija, varcuj24.si

Možnosti