Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Številni prevzemi in združitve v slovenskem bančnem sektorju. Kaj to pomeni za bančne komitente?

NEDELJA, 12. julij 2015

Osveženo: 13. december 2015

Banke, ki poslujejo v Sloveniji so v zadnjem času dobile številne nove lastnike. Nekatere banke pa se bodo najverjetneje tudi umaknile. Nova KBM je dobila novega lastnika, Hypo Alpe Adria je dobila novega lastnika, Abanka in Banka Celje sta se združili,.. Kaj to pomeni za komitente obstoječih bank in kaj za komitente drugih bank? Potem, ko so lastniki nekaterih bank postali finančni skladi lahko pričakujemo, da bodo le te banke postale bolj stroškovne učinkovite. Na varcuj24.si ne pričakujemo, da bi te banke postale bolj ugodne za komitente. Finančni skladi delujejo tako, da naredijo banko čim bolj dobičkonosno in potem v roku pet do sedem let prodajo investicijo naprej. Bodo pa verjetno banke z finančnimi lastniki bolj agresivne na trgu z novimi produkti. Na splošno bo za bančne komitente še naprej najbolj smiselno izbrati katero izmed najbolj ugodnih bank - primerjava stroškov bančnih računov na varcuj24.si

Finančni skladi so postali lastniki bank, ki poslujejo tudi pri nas

Najbolj odmeven primer je seveda Nova KBM. Finančni sklad Apollo je skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) postal novi lastnik NKBM. Po dolgotrajnih pogajanjih je prišlo končno do podpisa pogodbe na zadnji dan junija 2015. Kot smo že omenili bo to verjetno prineslo veliko spremembo v poslovanju banke z vidika stroškovne učinkovitosti. Za bančne komitente ne pričakujemo nižjih stroškov, ker bo finančni sklad seveda poskušal ustvariti čim več denarnega toka ob čim nižji stroških, da bo lahko banko za pet ali sedem let precej dražje prodal naprej. Pričakujemo pa bolj agresiven nastop banke na trgu z novimi produkti, poskusom pridobiti še večji tržni delež (večji tržni delež bi posledično lahko prinesel večjo kupnino pri prodaji),..

Podobna zgodba kot pri NKBM je tudi pri Hypo Alpe Adria banki. Po dolgotrajnem postopku in številnih že skoraj zaključenih zgodbah so se odkrivale vedno nadaljnje nove negativne stvari pri tej banki. Novi lastnik Hypo Alpe Adria v regiji Jugovzhodne Evrope je 17. julija, 2015 postal finančni sklad Advent skupaj s prav tako kot pri NKBM, Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD). Avstrijski del bo ostal v lasti avstrijske države. Slovenska podružnica banke spada seveda v regijo Jugovzhodne Evrope. Sicer pa pričakujemo precej podoben scenarij pri tem kaj ta novi lastnik pomeni za bančne komitente kot pri NKBM.

Na varcuj24.si smo preverili kaj pomeni lastništvo finančnega sklada v šesti največji banki v Avstriji, Bawag P.S.K. za komitente te banke. Večinski lastnik ta banke je finančni sklad Cerberus Capital Management. Primerjava letnih stroškov bančnih računov na durchblicker.at, ki je podobna primerjalna spletna stran za finančne produkte kot je varcuj24.si kaže, da so letni stroški vodenja transakcijskega računa pri tej banki med najdražjimi v Avstriji. Trenutno se banka Bawag zanima za nakup portelja fizičnih strank konkurenčne banke, Bank Austria. Kot smo že pisali, pričakujemo, da se bo podobna situacija odvijala tudi v Sloveniji. NKBM za komitente ne bo med najbolj ugodnimi, bo pa začela ponujati nove produkte in bo poskušala povečati tržni delež.

Združitev Abanka in Banke Celje in združevanje procesov Poštne banke v NKBM

Abanka in Banka Celje sta že v mesecu maju 2015 podpisali pogodbo o združitvi. Konec meseca junija 2015 pa sta dobili tudi soglasje Agencije za varstvo konkurence za združitev. Do pripojitve Banke Celje k Abanki je prišlo v mesecu oktobru, 2015. Združena banka se bo imenovala Abanka. Razlog tega je seveda, da je Abanka precej večja od Banke Celje. S to združitvijo je nastala druga največja banka v Sloveniji, takoj za NLB. Pričakujemo, da bo zaradi poenostavitve proces in znižanja stroškov prišlo do tega, da bodo komitenti Banke Celje prevzeli vse kar ima Abanka, bančne račune, kreditne kartice, depozite, kredite, stanovanjske kredite in seveda cenike povezane s tem. Na varcuj24.si po pregledu primerjav stroškov menimo, da to sploh ne bo tako slabo za dosedanje komitente Banke Celje. 

Sicer je Poštna banka Slovenije (PBS) že v letu 2004 uradno postala del NKBM. Trenutno je NKBM več kot 99% lastnica PBS. Vendar šele v zadnjem letu so se tudi procesi začeli usklajevati. Dokler je seveda bilo dovolj denarja, ni bilo preveč razmišljanj o združevanju procesov, zmanjšanju zaposlenih, ki se podvajajo in tako naprej. Ko pa zmanjka denarja se pa začne razmišljati tudi o tem, da bi kaj privarčevali. Ne pričakujemo, da bi to prineslo kakšne dodatne koristi na znižanje stroškov bančnih komitentov ampak bo to pomenilo predvsem večji zaslužek banke.

Raiffeisen banka je bila decembra, 2015 prodana Novi KBM

Raiffeisen banka se je že dlje časa poskuša prodati. Kot smo že prej omenili je eden izmed glavnih ciljev finančnih skladov povečanje tržnega deleža, ker bo to zelo pomembni pri prodaji njihovega deleža. Sicer Nova KBM ni podala opisa kako bo točno potekal prevzem in kaj se bo spremenilo za komitente Raiffeisen banke. Na varcuj24.si menimo, da gre tukaj za nakup tržnega deleža, to je strank banke. Pri stroških in poslovalnicah banke pa bo prišlo do velikih rezov. Najverjetneje bo prišlo tudi do tega, da bodo komitenti, ki imajo odprte bančne račune pri Raiffeisen usmerjeni, da odprejo bančni račun pri NKBM. Osnovni razlog bo stroškovno bolj učinkovito poslovanje NKBM in znižanje stroškov za informatiko. Obstoječi depoziti bodo še naprej veljavni, po poteku pa bo možnost izbrati med ponudbo NKBM. Sicer pa smo na varcuj24.si preverili kaj bi pomenila zamenjava banke za komitente Raiffeisen banke in lahko rečemo, da bodo lahko komitenti verjetno plačali več pri bančnih računih, več pri kreditnih karticah,...

 

Možnosti