Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Tudi letos večina Slovencev na turistično potovanje v tujino

NEDELJA, 16. februar 2014

Turistična potovanja spadajo med najlepše spomine vsakega leta. Anketa Eurobarometra kaže, da tudi letos večina Slovencev načrtuje turistično potovanje. Tako 80% anketiranih načrtuje turistično potovanje. V nadaljevanju; potovalne navade Slovencev, ideje za poletno potovanje, predstavitev Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ter zdravstvenega zavarovanja za tujino.

Barcelona

Statistični podatki potovanj za leto 2013

Statistični urad Republike Slovenije še ni objavil podatkov turističnih potovanj za celotno leto 2013. Zadnji podatki so za 3. četrtletje, ki zajema obdobje od meseca julija do vključno meseca septembra. To je tudi obdobje, ko se opravi velika večina turističnih potovanj. V tem obdobju se je 53% vseh Slovencev starih 15 let ali več odpravilo na vsaj eno turistično potovanje. In od tega je bilo 36% turističnih potovanj v Sloveniji, 64% turističnih potovanj pa v tujino. Daleč največ potovanj v tujino je bilo na Hrvaško in sicer kar 77%. Med drugimi turističnimi cilji je sledila Bosna in Hercegovina z 5%, Italija z 3% in Grčija z 2% vseh turističnih potovanj.

Načrti turističnih potovanj v letu 2014

80% vprašanih Slovencev v anketi Eurobarometra načrtuje turistično potovanje letos. Od tega jih več kot 1/3 načrtuje potrošiti manj denarja na turističnem potovanju kot v letu 2013. Med turističnimi cilji je še naprej najbolj popularna Hrvaška. Vendar je delež tistih, ki namerava letos turistično potovati na Hrvaško le 51%. Lani je kar 70% turističnih potovanj v tujino bilo na Hrvaško.

Evropejci v letu 2013 več potovali v tujino

Delež turističnih potovanj v tujo državo EU med Evropejci se je lani povečal za 5% na 38%. Najbolj popularne ciljne destinacije so Španija (15% vseh turističnih potovanj), Francija (11%), Italija (10%), Nemčija (7%) in Avstrija (6%).

Kam na poletno potovanje letos

Potovanja so čudovita stvar. Omogočajo spoznavanje narave, ljudi, kulture,.. drugih držav. Vsak kraj ima nekaj za kar se ga splača videti. Kam odpotovati na kratek dopust. Najlepša mesta v Evropi. Najlepši otoki v Evropi. Kam na poletno potovanje s ciljem obala in čudovita pokrajina.

Evropska kartica krije le stroške obveznega zdravstvenega zavarovanje v tujini

Tako bo potrebno v tujini doplačati vse storitve, ki spadajo v določeni državi pod dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Tako kot v Sloveniji ima večina tujih držav, obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Pod obvezno spada večji del zdravstvenih storitev. Vendar se to razmerje zaradi finančne krize stalno spreminja na račun tega, da se zdravstvene storitve prenašajo pod dopolnilne. In to v praksi pomeni večja doplačila tudi pri zdravljenju osnovnih bolezni v tujini, doplačila pri receptih zdravil, plačila že samo zaradi obiska zdravnika,...

Evropska kartica in zdravstveno zavarovanje na Hrvaškem

Obisk zdravnika ali zobozdravnika, ki ima sklenjeno pogodbo z Hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje vas bo stal ob predložitvi Evropske kartice 10 HRK oziroma skoraj evro in pol. Za vsak recept znaša doplačilo prav tako 10,00 kun oziroma skoraj evro in pol. Za vsak dan bivanja v bolnišnici znaša doplačilo 100,00 kun oziroma 13 evrov. Najvišji znesek enega sprejema lahko znaša 2.000,00 kun oziroma 260 evrov. Kaj krije Evropska kartica v drugih državah.

Rovinj

Razlika med Evropsko kartico in zavarovanjem za tujino

Zavarovanje za tujino poleg kritja nujnega zdravljenja in medicinske pomoči v javnih zdravstvenih ustanovah krije tudi stroške, nastale pri zasebnikih, pri katerih bi storitev sicer morali plačati z gotovino. Zavarovanje za tujino prav tako krije stroške prevoza v bolnišnico in prevoz domov, nakup zdravil, storitve nujnih zobozdravstvenih posegov, med drugim pa krije tudi stroške za spremstvo otrok in posreduje potrebne informacije svojcem.

Kje se zavarovati za tujino

Varčuj24 omogoča primerjavo ponudnikov turističnega zavarovanja. Zraven cene lahko primerjate tudi kritja pri vsakem paketu.

Viri: Statistični urad Republike Slovenije, Evropska komisija, Eurobarometer anketa

 

Možnosti