Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

4 čudoviti kraji, ki se jih splača videti preden jih več ne bo

SOBOTA, 16. november 2013

V življenju je edina stalnica sprememba. In to velja tudi v naravi. V nadaljevanju pišemo o štririh krajih, ki se spreminjajo in obstaja velika nevarnost, da se spremenijo tako da jih več ne bo v današnji čudoviti obliki. Torej, če se odločate za potovanje razmislite tudi o teh čudovitih krajih. In ne pozabite še na zavarovanje tujina, če greste na pot v tujino.

Antarktika

Antarktika je celina, ki jo obkroža južni tečaj. Najbližja je Južni Ameriki in Avstraliji. Predvidevanj kdaj bi se lahko raztopil ves led je toliko kot je še ledu na Antarktiki. Študije avstralske nacionalne univerze so pokazale, da se poleti led na Antarktiki topi najhitreje v zadnjih tisoč letih. Na drugi strani so študije Kraljevega nizozemskega meteorološkega inštituta pokazale, da so se količine ledu na Antarktiki celo povečala. Ena izmed možnih razlag je, da se zaradi ledu, ki se topi v globinah pride na površje mrzla voda in le ta potem jeseni in pozimi zmrzne. In zaradi tega so se potem količine ledu v zadnjih letih celo rahlo povečale. Če bo prišlo do višjih temperatur na Antarktiki bi to lahko pomenilo zelo hitro topitev ledu.

Turizem, predvsem turističnih ladij je postal precej razširjen v zadnjih letih. Predvsem gre za turistična, oziroma še boljši izraz je avanturistična potovanja poleti. Da bi se omejila škoda naravi so bile prepovedane turistične ladje z več kot 500 potniki, ki sedaj ne smejo več pluti po ožinah. 

Kilimandžaro, Tanzanija

Kilimandžaro je najvišja gora v Afriki, ki je zelo priljubljena točka gorskih pohodnikov. Leži na nadmorski višini 5.895 metrov. Ime Kilimandžaro v jeziku domačinov pomeni bleščeča se gora. Gora je vulkanskega izvora. Ob tem je zanimivo, da gre za vulkanski ognjenik, ki je še vedno dejaven. Vendar je bil zadnji izbruh po podatkih domačinov pred 150-200 leti. In po študijah znanstvenikov nič ne kaže, da bi v bližnji prihodnosti prišlo do novega izbruha.

Študija s strani Proceedings of the National Academy of Sciences pravi, da se bo sneg na gori raztopil v naslednjih 20 letih. Ob tem študija pravi, da se je 85% snega že raztopilo v zadnjem stoletju.

Za turiste obstajajo zelo nezahtevne poti do vrha. Tako lahko vrh doseže vsaka zdrava oseba v normalni fizični pripravljenosti. Zaradi izogibanja višinski bolezni pa je tempo napredovanja po gori bolj počasen.

Veliki koralni greben, Avstralija

Veliki koralni greben se razteza skoraj 2.000 km pred vzhodno obalo Avstralije. Sestavljen je iz približno 600 koralnih otokov in številnih koralnih čeri. Predvsem je poznan kot eden izmed najbolj znanih krajev za potapljanje na svetu. Zaradi višje temperature morja, umazanosti morja, ribolova, strupenih morskih zvezd,... prihaja do erozije največjega koralnega grebena na svetu. Po podatkih Intergovernmental Panel on Climate Change se trenutno odvija najhitrejše propadanje 7.000 let starega grebena v zgodovini. Po napovedih nekaterih znanstvenikov bi lahko izginil že v naslednjih 40 letih.

Čudovita narava, pogled na korale, ribe in ostalo morsko življenje na Velikem koralnem grebenu v Avstraliji predstavlja možnost za eno izmed najlepših doživetij v življenju.  

Benetke, Italija

Voda in Vodni kanali so tisto kar daje največji čar Benetkam. Vendar je tudi tisto, kar najbolj ogroža Benetke. Študija s strani Univerze v Padovi, ki je bila objavljena pred kratkim je potrdila, da se mesto počasi potaplja. In sicer za dva milimetra na leto. Največja težava je, da se ob tem dviga tudi gladina vode. Ob tem podatki arhitektov kažejo na to, da se zaradi vode rahljajo temelji zgradb.

Velika težava Benetk so poplave. Število poplav se je že dvignilo na približno 100 na letu. Zaradi tega je prišlo do projekta MOSE. Gre za sistem zapornic, ki bo preprečil poplavljanje mesta. Projekt je vreden 4,7 milijarde everov in je že 75% zaključen.

Zgodovinske zgradbe in voda vse okrog rezultira v čudovitem pogledu in počutju. Vsekakor so Benetke vredne obiska vsaj enkrat v življenju.

V primeru, da greste na turistično potovanje ne pozabite še na zavarovanje tujina - Varčuj24.

 

Možnosti