Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Varčuj24 pozdravlja novo evropsko direktivo za lažjo primerjavo transakcijskih računov med sabo in enostavnejšo zamenjavo transakcijskega računa

NEDELJA, 23. marec 2014

Evropski parlament je objavil, da podpira predlog Evropske komisije glede pravic potrošnikov do bančnega računa, lažjo primerjavo transakcijskih računov med sabo in za še lažjo zamenjavo bančnega računa. Varčuj24 pozdravlja to direktivo saj se sami soočamo z ogromno preprekami pri tem, ko želimo potrošnikov podati informacije o primerjavi transakcijskih bančnih računov in obenem predstavitvi procesa zamenjave banke.

Primerjava stroškov transakcijskih računov bank na Varčuj24

Pravica do transakcijskega računa

Direktiva določa, da imajo vsi potrošniki pravico do bančnega računa. In sicer ne glede na stalno prebivališče v drugi državi Evropske Unije in tudi ne glede na finančno stanje potrošnika. In z bančnim računom tudi pravico do izplačila plače na bančni račun, do plačila položnic preko bančnega računa,... Sedaj se v Sloveniji vse pogosteje dogaja, da banke tistim potrošnikom, ki imajo blokiran račun, ki imajo več izvršb ali nimajo dlje časa prilivov enostavno po njihovih splošnih pogojih zaprejo transakcijski račun. In potem se mora potrošnik sam znajti na različne načine.

Lažja primerjava bančnih stroškov

Direktiva bo omogočala lažjo primerjavo bančnih stroškov ne samo v Sloveniji ampak znotraj EU. Pri Varčuj24 to vsekakor zelo pozdravljamo. Saj sedaj zgleda tako, kot da se banke trudijo, da bi otežile primerjanje bančnih stroškov med sabo. Pri Varčuj24 smo se potrudili in že v sedanjih razmerah ponujamo potrošnikov primerjavo letnih stroškov transakcijskih računov po bankah, primerjavo letnih stroškov in ugodnosti kreditnih kartic po bankah, primerjavo stroškov plačila položnic po bankah, primerjavo obrestnih mer depozitov po bankah, primerjavo stroškov bančnih računov za podjetja,...

Trenutna predstavitev stroškov bank

Banke objavljajo cenike oziroma tarife. Večinoma se rabi veliko časa, da se najde pravi strošek za določeno bančno storitev. In pri tem je primerjava med bankami zelo zamudna.

Kaj bo spremenila direktiva

Banke bodo morale omogočiti standardni cenik vseh najbolj pogostih stroškov bančnih storitev pri vsaki transakciji. Potrošniki bodo tako lahko precej lažje primerjali stroške bančih storitev. Ob tem bodo morale banke vsaj enkrat letno komitentu posredovati pregled stroškov bančnih storitev. Direktiva tudi spodbuja primerjave bančnih produktov preko primerjalnih spletnih strani kot je Varčuj24.

Enostavnejša zamenjava transakcijskega računa med bankami

Direktiva nalaga enostavno in hitro zamenjavo transakcijskega računa pri prejšnji banki. Tudi sedanji postopek sicer ni tako zahteven kot se nam zdi, ko razmišljamo o zamenjavi banke.

Trenutni proces zamenjave transakcijskega računa

Tako je proces zamenjave banke že sedaj relativno enostaven - Po odprtju računa pri novi banki le ta za vas uredi skoraj vso delo. V dogovoru z vami vaša nova banka zapre vaš račun pri prejšnji banki, odpre trajna naloge in direktne obremenitve na podlagi podatkov poslanih iz vaše prejšnje banke, sporoči številko vašega novega računa delodajalcu,... Pri Varčuj24 pozdravljamo še nadaljnje poenostavljanje procesa.

Proces zamenjave transakcijskega računa po uveljavitvi direktive

Edino kar bo moral potrošnik po novem narediti je, da pove novi banki katere komitent bo postal, da bi rad zamenjal bančni račun. Ves proces bo potem uredila nova banka. Kontaktirala bo prejšnjo banko, sporočila bo zamenjavo številke transakcijskega računa podjetju kjer se izplačuje plača, davčni in drugim organom,...

Kdaj bo ta direktiva stopila v veljavo?

Potrebna je še formalna potrditev Evropskega parlamenta in držav članic. Tako da naj bi v prihodnjih tednih prišlo do formalne potrditve te direktive.

Viri: Kratka predstavitev direktive, Daljša predstavitev predloga direktive Evropske komisije

 

Možnosti