Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Višji davek na bančne storitve

TOREK, 28. oktober 2014

Ena izmed prvih aktivnosti nove vlade je predlog zvišanja davka na bančne storitve (davek na finančne storitve) in na zavarovalne posle s 6,5% na 8,5%. Začetek veljavnosti novih in seveda višjih stopenj davka naj bi bil 1. januar 2015. Že po uvedbi davka na finančne storitve v letu 2012 je študija Banka Slovenije potrdila, da so se bančne storitve podražile za 6,5%. Je pa res, da je bilo to povprečje in da določene banke in hranilnice sploh niso ali so za manj podražile svoje storitve.

Ta davek je bil uveden 25.12.2012 seveda s ciljem pobrati več davkov

Pri uvedbi se je kaj drugega kot prodajala zgodba o obdavčitvi bank vendar so na koncu kot je že bilo omenjeno v povprečju banke vse stroške prevalile na komitente. Državni proračun je bil v letu 2013 bolj poln za 31,8 milijona evrov na račun davka na finančne storitve. Seveda so ta znesek plačali na koncu državljani z višjimi stroški bančnih storitev.

12 bank in hranilnic od 17 je potem v letu 2013 zvišalo stroške medtem, ko druge niso

Posledično so se še povečale razlike med bankami, koliko plačajo njihovi komitenti za bančne storitve. Razlike za klasične bančne račune so tudi preko 100 EUR letno. Pri tem je zamenjava banke popolnoma enostavna. Vse za vas uredi vaša nova banka. Posledično naj bi v roku leta dni že 10% komitentov načrtovalo zamenjalo banko. Primerjava letnih stroškov bančnih računov na varcuj24.si.

Banke so tako od leta 20007 do 2013 kot od 2012 na 2013 najbolj povišale stroške plačila direktnih nalogov in trajnih nalogov. Od leta 2007 do konec leta 2013 so se pa najmanj podražila plačila preko spleta.

Stroške položnic je mogoče najceneje plačevati pri Delavski hranilnici, Hranilnici Lon, Deželni banki Slovenije, Poštni banki Slovenije,..

Tudi, če ste komitent drugih bank se vam bolj splača plačati položnice pri teh bankah in hranilnicah. Izjema je, če imate mogoče bančni račun, ki vključuje plačila položnic. Nekateri bančni računi vključujejo določeno število plačil, na primer tri brezplačno. Ostala plačila pa je potem potrebno plačati po ceniku banke/hranilnice. V primeru, da imate taki paket se vam potem, ko izkoristite število brezplačnih plačil bolj splača, da plačujete položnice pri najcenejših bankah/hranilnicah. Primerjava stroškov plačila položnic po bankah - Varčuj24.

Preverite tudi katere banke/hranilnice zaračunavajo stroške vpogleda v transakcijski račun na bankomatu druge banke in stroške dviga gotovine na bankomatu druge banke

Zaračunavanje stroškov za vpogled v bančni račun na bankomatu druge banke so nekatere banke uvedle prvič v letu 2006. Od tedaj naprej je seveda tudi ta strošek dobil noge in se skozi leta povečuje. Ob pogledu katere banke/hranilnice in koliko zaračunavajo je mogoče priti do sklepa, da banke z večjim tržnim deležem zaračunavajo to storitev medtem, ko druge manjše banke/hranilnice tega ne zaračunavajo. Primerjava stroškov vpogleda v transakcijski račun na bankomatu druge banke - Varčuj24

Podobno kot pri vpogledu v bančni račun na bankomatu druge banke je pri dvigu gotovine na bankomatu druge banke. Razlike v zneskih provizij so zelo velike. In to storitev večinoma zaračunavajo samo večje banke. Je pa res, da imajo večje banke na voljo večje število bankomatov. Primerjava stroškov dviga gotovine na bankomatu druge banke -  Varčuj24

Pod črto je iz podatkov enostavno mogoče ugotoviti, da večje banke izkoriščajo, da se potrošniki zelo redko odločajo za zamenjavo banke. Rezultat so višji stroški in več stroškov pri večjih bankah. Primerjava letnih stroškov bančnih računov na varcuj24.si.

 

Možnosti